Tyrkerne har talt: Ja til forfatningsændringer

Ændringerne af den tyrkiske forfatning vil give præsident Recep Tayyip Erdogan mere magt.

Erdogan-tilhængere vifter med det tyrkiske flag og plakater af landets præsident, der nu ser ud til at få mere magt. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Et flertal af Tyrkiets befolkning har stemt 'ja' ved folkeafstemningen om en forfatningsændring, der blandt andet vil give mere magt til præsident Recep Tayyip Erdogan.

Det har landets premierminister Binali Yildirim bekendtgjort her lidt i klokken 21, hvor han indtog talerstolen i hovedstaden Ankara og takkede vælgerne for at have stemt ja.

- Tak Tyrkiet. Tak min store nation, lød det fra Yildirim, der også takkede de tyrkiske statsborgere, som lever uden for landet.

Ifølge premierministeren er vælgernes 'ja' det bedste svar til dem, som stod bag kupforsøget i juli sidste år. Ifølge Reuters var valgdeltagelsen på omkring 86 procent.

Det blev et meget tæt opgør, som i sidste ende tippede til ja-siden.

Recep Tayyip Erdogan skal allerede havde talt i telefon med premierministeren og lykønsket ham med valgets udfald.

Ifølge præsidentens kontor skal Erdogan desuden have fortalt Yildirim, at han var taknemmelig over, at den tyrkiske nation viste sin vilje i stemmeboksene, skriver Reuters.

Lederen af det nationalistiske oppositionsparti, der dog er allieret med Erdogans parti, AKP, har også reageret på resultatet. Ifølge Reuters skal Devlet Bahçeli have beskrevet valgets udfald som en "ubestridelig succesfuld præstation".

Derudover opfordrer Devlet Bahçeli til, at alle parter bør respektere og følge afgørelsen.

Den opfordring lader et andet oppositionsparti - CHP - ikke til at lade sig styre af.

Allerede før, afgørelsen lå klar, forlangte partiets viceformand Erdal Aksunger, ifølge Reuters at op til 60 procent af stemmerne skulle tælles om. Ifølge AP er det 37 procent af stemmerne, som partiet vil udfordre.

CHP forklarede også tidligere på aftenen, at "flere ulovlige handlinger" fandt sted til fordel for regeringen.

Det skyldtes, at de tyrkiske valgmyndigheder tidligere i dag oplyste, at selv de stemmesedler, der ikke havde fået et stempel af embedsmænd, også ville blive talt med - medmindre de altså kunne bevises at være falske.

Følg den tyrkiske folkeafstemning live på dr.dk her.