Tyrkerne skal stemme om ny forfatning til april

Kritikere frygter, at forfatningsændringen vil centrere for meget magt hos præsident Recep Tayyip Erdogan.

(Foto: © OSMAN ORSAL, Scanpix)

Der skal være folkeafstemning om en ny forfatning i Tyrkiet 16. april. Det oplyser de officielle tyrkiske valgmyndigheder ifølge nyhedsbureauet Reuters.

I januar stemte et flertal i Tyrkiets parlament for at ændre landets forfatning, og nu skal befolkningen tage stilling til ændringen, som vil give præsident Recep Tayyip Erdogan yderligere magtbeføjelser.

Hvis folket siger god for at ændre forfatningen, åbner det en mulighed for, at præsidenten kan blive siddende frem til 2029. Til den tid vil han have været præsident i 15 år.

Samtidig vil ændringen ifølge Reuters gøre det muligt for Recep Tayyip Erdogan at udstede dekreter, erklære undtagelsestilstand, hyre ministre og topembedsfolk samt at opløse landets parlament.

Tilhængere af præsidenten ser forfatningsændringen som en mulighed for at sikre stabilitet efter den uro, som det mislykkede militærkup i sommer har udløst.

Hans modstandere frygter derimod, at ændringen vil give præsidenten for meget magt og føre til et mere autoritært styre.

Recep Tayyip Erdogan blev indsat som præsident i 2014 efter at have siddet på posten som premierminister i over et årti.

/DR Nyheder/