Tyrkiet åbner luftrummet efter corona: Sådan foregår rejsen

I dag åbner Tyrkiet igen for internationale fly efter to og en halv måneds corona-pause. Rejsen foregår med mundbind og corona-test.

Der var godt med plads i Sabiha Gökcen-lufthavnen i Istanbul i dag.

- Flyt venligst ikke masken!

Der er masser af advarsler, formaninger og håndsprit i de tyrkiske lufthavne, som nu langsomt åbner for international lufttrafik efter en corona-pause på to og en halv måned.

Corona-epidemien kom som et hårdt slag for Istanbuls helt nye lufthavn, som blev indviet sidste år med en ambition om at blive verdens største.

I stedet har den ligget øde hen i flere måneder, og Tyrkiets store flyselskab, Turkish Airlines, regner nu med, at 60 procent færre vil flyve med selskabet i år.

- Vi tror, at vi har lagt et vigtigt punkt i kampen mod coronavirus bag os. Nu skal vi fortsætte vores globale forbindelser og handel, siger Tyrkiets transportminister, Adil Karaismailoglu, i en pressemeddelelse om genåbningen af den internationale luftfart.

Kamera og corona-test

I første omgang er det dog kun ruter til Nordcypern, Bahrain, Bulgarien, Qatar og Grækenland, som åbner. Før coronapandemien fløj Turkish Airlines til hele 126 lande.

Planen er, at en række ruter – inklusiv direkte til Danmark – senere på måneden også vil begynde at flyve igen.

Udlændinge, der flyver til Tyrkiet, bliver scannet med varmefølsomme kameraer, når de lander. Viser man tegn på sygdom, vil man blive testet for corona med det samme og få svar inden for et par timer.

Er svaret positivt, kommer passageren i karantæne på et privathospital, oplyser Istanbul Lufthavn.

DR har besøgt Istanbuls anden store lufthavn, Sabiha Gökcen, hvor nye corona-retningslinjer også er trådt i kraft.

Masker og robotter

Passagerer bliver kun lukket ind på lufthavnens areal med en gyldig billet og skal bære masker hele tiden. Halvdelen af sæderne i lufthavnen er forbudte at sidde på, så folk holder afstand, og en corona-robot kan oplyse folk om, hvordan man skal forholde sig til sygdommen.

Reglerne for håndbagage er også ændret, så passagerne nu kun må have mindre ting med, så de ikke risikerer at smitte hinanden i forsøget på at bakse større tasker på plads i flyet.

Selvom det altså nu er muligt at flyve til Tyrkiet fra udlandet, så fraråder Danmark og andre europæiske lande rejser til de fleste lande på grund af coronaepidemien. Derfor flyver ingen danske charterselskaber til landet.

Corona-robotten står klar til at svare på spørgsmål.

- Vores kunder vil rigtigt gerne rejse til Tyrkiet, og vi får mange henvendelser. Men vi følger altid Udenrigsministeriets rejsevejledninger, og så længe de fraråder rejser, så flyver vi ikke, siger Lisbeth Nedergaard, der er kommunikationschef i rejsebureauet Spies, som sidste år sendte 25.000 danskere på ferie i Tyrkiet.

Usikkert hvor mange vil flyve

Den tyrkiske regering forsøger at få en række lande til at løsne op for rejserestriktionerne, så turisterne kan vende tilbage til Tyrkiet. Indtil det lykkes, er det tvivlsomt, hvor mange ruter til Tyrkiet fra Europa, der kan løbe økonomisk rundt for flyselskaberne.

Det danske udenrigsministerium fraråder indtil videre rejser til Tyrkiet og de fleste andre lande frem til 31. august.

- Det er en katastrofe af dimensioner for hele rejsebranchen, hvor vi normalt ville være på vej ind i højsæsonen nu, siger Lisbeth Nedergaard fra Spies.

- Vi åbner op, så snart Udenrigsministeriet siger vi må og håber, at vi kan flyve til Tyrkiet i september. Men jeg tør efterhånden ikke spå om noget, siger hun.

FacebookTwitter