Tyrkiet ændrer lov om seksuelt misbrug af børn

Organisationer i Tyrkiet frygter, at en lovændring vil gøre det muligt at misbruge mindreårige uden straf.

Det er Tyrkiets forfatningsdomstol og ikke politikerne, der har truffet afgørelse om straf af seksuelle overgreb mod børn. Billedet er et arkivfoto. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY) (Foto: © Stringer/Turkey, Scanpix)

Tyrkiets forfatningsdomstol har annulleret en bestemmelse, der hidtil har betydet, at alle former for seksuelt samkvem med børn under 15 år kunne straffes som seksuelt misbrug.

Domstolens afgørelse har ført til kritik i Tyrkiet, hvor kritikerne mener, at alle under 18 år i henhold til de internationale konventioner må betragtes som børn.

Forfatningsdomstolen tog spørgsmålet op på grund af en opfordring fra en distriktsdomstol. Denne havde klaget over, at loven var uhensigtsmæssigt formuleret, samt at der ikke blev skelnet mellem forskellige aldersgrupper i sager om seksuelt misbrug.

Ifølge distriktsdomstolen er det problematisk, at loven hidtil ikke har taget hensyn til, om der var tale om et barn på fire år eller en teenager på 12-15 år, som ifølge distriktsdomstolen kunne have givet samtykke til en seksuel handling.

Hård kritik af afgørelse

Tilhængere af lovændringen henviser desuden til, at det for eksempel ikke giver mening at bruge den hidtil gældende strafferamme til at straffe en 17-årig, der har haft sex med sin 14-årige kæreste.

Med syv stemmer mod seks valgte forfatningsdomstolen at sløjfe bestemmelsen, og den afgørelse træder i kraft 13. januar næste år.

Kritikerne er omvendt ikke i tvivl om, at lovændringen kan få alvorlige konsekvenser.

Blandt andet mener professor ved Hacettepe Universitet, Bahar Gökler, der er formand for Foreningen til Forebyggelse af Børnemishandling og Omsorgssvigt, ikke, at det giver mening at tale om samtykke i sager, der eksempelvis involverer et barn på 14 år og en 60-årig mand.

- Det er udelukket, at man i sager om seksuelt misbrug skal se på, om barnets samtykke er blevet søgt, siger Bahar Gökler til nyhedsbureauet Anadolu Agency.

Tyrkiets Forbund af Kvindeorganisationer overvejer nu at gøre den Europæiske Menneskerettighedsdomstol opmærksom på afgørelsen med henblik på at få den annulleret.