Tyrkiet anklages for at blokere dansk tv-station

Kurderne i det østlige Tyrkiet har problemer med at modtage tv-signaler fra det danske ROJ TV. Tyrkiet har krævet stationen lukket med henvisning til, at den støtter terrorbevægelse.

Roj TV, logo (© ROJ TV)

Den tyrkiske regering anklages for blokere sendesignalerne fra den kurdiske tv-station ROJ TV, der via satellit sender fra København.

Den kurdiske hjemmeside, KurdishMedia.com, rapporterer således, at ROJ TV's signaler ikke længere kan modtages i adskillige byer i den østlige del af Tyrkiet, hvor der bor mange kurdere. I den seneste uge har de også været meget dårlige i andre byer i det nordlige og vestlige Tyrkiet, herunder Izmir og storbyen Istanbul.

Jamming

Ifølge eksperter er det relativt let med såkaldt elektronisk "jamming" at forstyrre satellitsignalerne og på den måde forhindre Tyrkiets kurdiske mindretal i modtage programmerne fra ROJ TV.

Tyrkiet har længe kritiseret Danmark for at ikke at have forbudt tv-stationen, og landets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, udvandrede i november sidste år fra et fælles pressemøde i København med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) i protest mod, at en journalist fra ROJ TV var mødt op i Statsministeriet.

Også USA har lagt pres på den danske regering for at få den til lukke stationen, der har adresse på H.C. Andersens Boulevard i København.

På terrorlisten

Tyrkiet beskylder ROJ TV for at være talerør for og modtage støtte fra den kurdiske separatistbevægelse Kurdistans Arbejderparti (PKK), som står på EU's terrorliste. En anklage, tv-stationen afviser.

Omvendt underskrev flere fremtrædende danske folketingsmedlemmer sidste år en støtteerklæring til fordel for ROJ TV's ytringsfrihed.

Pression

I erklæringen understreges det, at ytringsfriheden også gælder for det kurdiske mindretal her i landet, ligesom regeringen opfordres til ikke at "give efter for pression fra den tyrkiske og den amerikanske regering om at lukke Roj-TV, som har en sendetilladelse i Danmark".

Desuden er 56 kurdiske borgmestre tiltalt ved retten i Diyarbakir i det sydøstlige Tyrkiet for at have sendt et brev til Anders Fogh Rasmussen med en opfordring om ikke at lukke den kurdiske tv-station.