Tyrkiet blokerer Wikileaks efter stort læk af e-mails

I omkring 1.400 af de lækkede e-mails nævnes Gülen-bevægelsen, som tyrkiske myndigheder mener, er ansvarlig for kupforsøget.

Knap 300.000 e-mails fra den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogans, regeringsparti, AKP er blevet lækket af organisationen Wikileaks. (Foto: © handout, Scanpix)

Bare et par timer, efter at hjemmesiden Wikileaks lækkede knap 300.000 e-mails, har Tyrkiet blokeret for adgangen til siden.

Det skriver Wikileaks på Twitter.

På det sociale medie, som Tyrkiet også flere gange har blokeret for adgangen til, giver Wikileaks også anbefalinger til, hvordan brugere kan omgå blokeringen og alligevel komme ind på siden.

De mange mails, helt præcist 294.548, kommer fra regeringspartiet AKP og dækker over en periode fra 2010 til 6. juli i år.

På sin hjemmeside skriver Wikileaks, at de mange tusinde e-mails er kommet organisationen i hænde forud for kupforsøget, men at de har valgt at offentliggøre dem "som svar på regeringens udrensninger efter kuppet".

Bunken af korrespondance er gjort søgbar på hjemmesiden og ifølge Wikileaks selv, omtales Gülen-bevægelsen eller dens leder Fethullah Gülen i 1417 e-mails.

De tyrkiske myndigheder beskylder bevægelsen for at stå bag weekendens mislykkede militærkup og ønsker at få udleveret den tidligere imam.

Fethullah Gülen selv benægter ethvert kendskab til kupforsøget.

Den 75-årige Gülen har levet i selvvalgt eksil i USA siden 1999.

Tyrkiet har efter kupforsøget sendt fire mapper med dokumenter af sted til USA, der ifølge landet indeholder beviser for, at Gülen står bag.

Udenrigsministeriet analyserer stadig materialet og ved ikke endeligt, hvornår der er svar på, om der er belæg for at oprette en formel anmodning om at få udleveret Fethullah Gülen.