Tyrkiet bomber i Syrien: Går efter USA-støttet kurdisk milits

Tyrkiet forbereder militære aktioner på landjorden i Syrien, som efter planen skal udføres i morgen.

Her ses røg fra en af bomberne ved ved byen Hassa tæt på Hatay på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Tyrkiske kampfly har lørdag eftermiddag bombet den USA-støttede kurdiske milits YPG og partiet PYD i den nordlige syriske region Afrin.

Det bekræfter den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu. Han siger, at der angribes både fra luften og på jorden. Ifølge det tyrkiske statsmedie TRT World ramte tyrkiske kampfly 108 ud af 113 mål.

Det sker i åbenlys trods over for USA, der støtter YPG i kampen mod Islamisk Stat.

Talsmand for YPG i Afrin-regionen, Birusk Hasaka, siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at seks civile og tre YPG-soldater er blevet dræbt af tyrkiske kampfly, som har bombet beboelsesområder i byen Afrin. Yderligere 13 er blevet såret.

Den tyrkiske udenrigsminister siger til tv-stationen NTV, at Tyrkiet har informeret de parter, der er involveret i Syrien, herunder også den syriske regering, om angrebet mod "terroristerne".

Men den udlægning kan den syriske regering i Damaskus ikke nikke genkendende til. De fordømmer kraftigt tyrkernes angreb og siger, at man ikke blev informeret om tyrkernes militære aktioner, lyder det fra syrisk stats-tv ifølge Reuters.

Operation "Olivengren"

Den tyrkiske hær har givet operationen tilnavnet "Olivengren".

Offensiven blev iværksat klokken 15 dansk tid, oplyser hæren ifølge nyhedsbureauet AFP.

Tyrkiet betragter YPG som en del af det forbudte kurdiske arbejderparti PKK.

USA har advaret Tyrkiet mod at angribe de syriske kurdere. Skærp hellere kampen mod Islamisk Stat, har det lydt.

Det har ærgret den amerikanske regering, at Tyrkiet tilsyneladende har ført konsultationer med Rusland om en offensiv mod YPG.

Her til aften har den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, og USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, talt i telefon sammen. Her diskuterede de to herrer hvilke skridt, der skal tages for at skabe stabilitet i Syrien, skriver Sergei Lavrov på sin Facebook-profil.

Kampvogne ruller ind over grænsen til Syrien

Den tyrkiske hær siger i en erklæring, at angrebet mod YPG sker "med respekt for Syriens territoriale integritet". Tyrkiet har ifølge hæren folkeretten på sin side til at angribe.

Her til aften er mange tyrkiske militære fartøjer med kampvogne og andre armerede køretøjer set krydse grænsen til Syrien ved grænseovergangen Oncupinar tæt på byen Azaz. Det melder det tyrkiske medie Dogan ifølge nyhedsbureauet AP.

Den tyrkiske premierminister, Binali Yildirim, siger, at militære aktioner på landjorden efter planen går i gang i morgen, søndag.

USA står i spidsen for den internationale koalition mod Islamisk Stat. Amerikanerne har arbejdet tæt sammen med kurdiske grupper i Syrien.

YPG var i efteråret en drivende kraft i at fortrænge Islamisk Stat fra byen Raqqa. Byen havde fungeret som jihadisternes hovedstad.

/DR Nyheder/Ritzau/