Tyrkiet-eksperter: Bombeangreb styrker Erdogan

Præsident Erdogan kan udnytte situationen efter angrebet til at stramme grebet i landet yderligere.

Tyrkiets præsident Erdogan har i dag besøgt betjente, der blev såret i det dobbelte bombeangreb ved et fodboldstadion i Istanbul i aftes. (Foto: © handout, Scanpix)

Angrebet i Istanbul i aftes kan få Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, til at stramme grebet i landet, der siden et militærkupforsøg i juli har været erklæret i undtagelsestilstand.

Det siger de to Tyrkiet-eksperter Sadi Tekelioglu, chefredaktør på den dansk-tyrkiske avis Kuzey, og historiker og journalist Deniz Serinci.

- Jeg vil mene, at Erdogan bliver styrket med hvert bombeangreb. Siden kupforsøget er 100.000 mennesker blevet udrenset (suspenderet, fyret eller beordret retsforfulgt, red.). Hver gang bruger Erdogan det som begrundelse for at stramme yderligere, siger Deniz Serinci.

Forlængelse af undtagelsestilstanden

Erdogan kan blandt andet bruge angrebet til at forlænge undtagelsestilstanden, som ellers er sat til at udløbe i slutningen af januar næste år, siger Deniz Serinci:.

- Man vil måske opleve, at Tyrkiet i højere grad vil bruge terrorangreb og andre episoder som undskyldning for at slå endnu hårdere ned på reelle og indbildte modstandere.

Gennem hele året har Tyrkiet været udsat for en lang række blodige angreb, hvoraf TAK - en gruppe relateret til det militante kurdiske parti PKK - har taget ansvaret for en del. Men terrororganisationen Islamisk Stat er mistænkt for at stå bag andre.

Kan være PKK-hævn

De tyrkiske myndigheder har offentligt mistænkt PKK for at stå bag angrebet i går uden dog at have fremlagt endelige beviser. Ifølge eksperter kan det pege i den retning, fordi angrebet primært ramte politiet, der mistede 30 betjente.

Sadi Tekelioglu forklarer, at der de seneste år har været en mere mild kurs i forhold til den kurdiske problematik, hvor regeringen blandt andet havde lagt op til en række reformer, der skulle lette livet for befolkningen i det sydøstlige, kurdiskdominerede Tyrkiet. Men de planer, har Erdogan siden rullet dem tilbage.

- Så kom der en række omfattende operationer i sydøstlige Tyrkiet, hvor mange byer næsten blev jævnet med jorden i kampen mod PKK. Hvis PKK står bag, kunne deres dagsorden være at få den tyrkiske regering til forhandlingsbordet igen, siger Sadi Tekelioglu.

Deniz Serinci tilføjer, at der i går kom en ny rapport fra en tyrkisk menneskerettighedsorganisation, der viste, at 321 civile kurdere er blevet dræbt under det tyrkiske udgangsforbud i de kurdiske områder.

- Så det kan godt tænkes, at det er en gengældelse fra PKK - hvis de står bag - mod Tyrkiet, der i disse dage har slået meget hårdt ned på den del af den kurdiske bevægelse.

Styrker Erdogans fortælling

Ifølge de to eksperter vil det også styrke Erdogans position, hvis det i stedet viser sig at være IS, der står bag.

- Det vil give myndighederne endnu en undskyldning for at gå ind i den syrisk-tyrkisk grænseby al-Bab. Lige meget hvad vil det være en fordel for Erdogan og hans fortælling, der netop går på, at Tyrkiet er truet af en masse fjender, og at han er den, der kan levere tyrkernes sikkerhed, siger Deniz Serinc.

I Tyrkiet har befolkningens reaktioner på angrebet været splittede, fortæller Sadi Tekelioglu.

Mens nogle primært har fokuseret på, at terrororganisationer ikke skal have lov at skade landet og regeringen, har andre givet udtryk for utilfredshed over regeringens måde at informere om angrebet på.

Kritikerne har ifølge Sadi Tekelioglu klaget over, at der fem minutter efter eksplosionen blev udstedt rapporteringsforbud, så aviser og tv-stationer kun må viderebringe det, som myndighederne lægger ud. De har altså ikke mulighed for at interviewe øjenvidner eller fortolke situationen.

Overblik: Større angreb i Tyrkiet i år

  • 10. december: Mindst 38 bliver dræbt, da to bomber med 45 sekunders mellemrum eksploderer ved et fodboldstadion i Istanbul. Ingen har taget skylden.

  • 20. august: 57 bliver dræbt, 34 af dem børn, i et bombeangreb mod en kurdisk bryllupsfest i byen Gaziantep tæt på Tyrkiets grænse til Syrien. Islamisk Stat (IS) mistænkes for at stå bag.

  • 28. juni: 47 omkommer - deriblandt udlændinge - og 200 bliver såret i et tredobbelt selvmordsbombeangreb på lufthavnen Atatürk i Istanbul. IS menes at stå bag.

  • 7. juni: Mindst syv politifolk og fire civile bliver dræbt af en bombe i Istanbul. Den kurdiske gruppe TAK tager skylden for angrebet, og advarer samtidig turister om at holde sig væk fra Tyrkiet.

  • 19. marts: Tre israelere og en iraner bliver dræbt, og dusinvis bliver såret, af en bombe i et forretningscenter i Istanbul. Flere tyrkiske medier giver IS skylden.

  • 13. marts: Mindst 34 mennesker bliver dræbt, og snesevis bliver såret ved et bilbombeangreb i Ankara. Den kurdiske gruppe TAK tager skylden for angrebet.

  • 17. februar: Mindst 29 bliver dræbt ved et selvmordsangreb mod det tyrkiske militær i Ankara. TAK tager skylden.

  • 12. januar: 12 tyske turister bliver dræbt, og over et dusin bliver såret, af en syrisk bombemand i Istanbuls turistkvarter. Regeringen siger, at IS står bag.Kilde: Ritzau