Tyrkiet er stadig imod svensk og finsk Nato-medlemskab, men stort set alle andre parter er fulde af optimisme

Torsdag fastholdt præsident Recep Tayyip Erdogan, at Tyrkiet stadig ikke vil sige ja til svensk og finsk Nato-medlemskab.

Fra venstre mod højre: Finlands præsident, Sauli Niinistö, USA's præsident, Joe Biden, og Sveriges statsminister, Magdalena Andersson, under torsdagens statsbesøg i USA. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Optimismen er ikke til at slå ud af kurs hos stort set samtlige topledere i Nato.

Selvom Tyrkiet, fortsat og gentagne gange, fastslår, at man ikke vil give grønt lys til Sverige og Finland som nye Nato-medlemmer, så er både Sverige, Finland, Nato og USA skråsikre på, at Tyrkiet nok skal kunne overtales til at skifte mening.

Torsdag var Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg på besøg hos statsminister Mette Frederiksen (S) i København.

I den forbindelse fortalte han, at mens der er en udfordring, så anser han det som noget, der kan løses gennem dialog. Også i dette tilfælde med Tyrkiets bekymringer.

- Historiske beslutninger bliver truffet lige nu. Jeg byder ansøgningerne om medlemskab i Nato fra Finland og Sverige velkommen.

- Det er ikke uvant Nato, at der er forskellige meninger om store beslutninger, og det her er en stor beslutning, men vi har lang erfaring i Nato med at sætte os ned og finde en løsning. Det tror jeg også, vi kommer til at gøre i denne sag, siger Stoltenberg.

- Jeg er meget glad for, at Sverige og Finland ønsker at tilslutte sig Nato, og i dette har de, selvfølgelig, vores fulde støtte, sagde statsminister Mette Frederiksen på det fælles pressemøde med Jens Stoltenberg. (Foto: Martin Sylvest © Ritzau Scanpix)

Tyrkiet har gentagne gange fastslået, at så længe Finland og særligt Sverige støtter kurdiske militante grupper, kan Tyrkiet ikke lade de to nordiske lande tilslutte sig alliancen.

Det kræver enstemmighed blandt alle Natos nuværende 30 medlemslande, hvis et nyt land skal optages. Lige nu ser Tyrkiet ud til at være den eneste medlemsnation, der ikke støtter svensk og finsk optagelse.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, gentog torsdag sit lands holdning til en potentielt nordisk udvidelse af Nato.

- Vi er besluttede på at fastholde vores politik. Vi har fortalt vores allierede, at vi vil sige nej til Finland og Sveriges Nato-medlemskab, siger Erdogan ifølge Reuters.

Sverige og Finland: Vi er klar til dialog med Tyrkiet

Torsdag var Finland og Sveriges ledere, præsident Sauli Niinistö og statsminister Magdalena Andersson, på statsbesøg i USA hos præsident Joe Biden.

Mens Stoltenberg på sit pressemøde i København fastslog, at en løsning på Tyrkiets bekymringer skal findes gennem dialog, så gav Finlands og Sveriges ledere efter deres besøg i USA udtryk for, at man er klar til netop dialog.

- Finland har altid en god relation til Tyrkiet. Som Nato-allieret vil vi forpligte os til Tyrkiets sikkerhed, lige så vel som Tyrkiet vil forpligte sig til vores sikkerhed.

- Vi tager terrorisme alvorligt. Vi fordømmer terrorisme i alle dens former, og vi er aktivt engageret i bekæmpelsen af den.

- Vi er åbne over for at diskutere alle de bekymringer, Tyrkiet måtte have om vores medlemskab på en åben og produktiv måde, siger Finlands præsident, Sauli Niinistö.

Det samme budskab havde Sveriges statsminister, Magdalena Andersson.

- Onsdag indleverede Sverige og Finland vores formelle ansøgninger om at blive medlem af Nato, og vi vil løse ethvert problem, der måtte være. Vi ser frem til en hurtig ratificeringsproces af Nato-medlemmerne, og vi indgår lige nu i en dialog med alle Nato-medlemslandene, også Tyrkiet, for at løse ethvert problem, siger Andersson.

Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg fortalte på torsdagens pressemøde, at mens Sverige og Finland har ansøgt hver for sig, så betragter Nato ansøgninger som én, og målet er "at få afklaret det så hurtigt som muligt for begge lande".

Efter mødet med Magdalena Andersson (th) og Sauli Niinistö (tv) fastslog Joe Biden, at USA hilser de to landes ansøgning om Nato-medlemskab velkommen. (Foto: EVELYN HOCKSTEIN © Ritzau Scanpix)

Svensk og finsk medlemskab vil styrke Nato

USA's præsident, Joe Biden, der torsdag var vært for de to statsledere fra Sverige og Finland, sagde efterfølgende, at han var "stolt af at tilbyde USA's fulde støtte".

- Finske og svenske tropper har allerede tjent skulder ved skulder med amerikanske og Nato-styrker i Kosovo, Afghanistan og Irak. Og både Finland og Sverige arbejder allerede sammen med USA og vores andre allierede og partnere om at støtte Ukraines modige befolkning, mens de forsvarer sig mod Ruslands invasion.

- De opfylder alle Natos krav og mere til, lød det fra den amerikanske præsident.

Magdalena Andersson fastslog, at Nato ville stå stærkere, hvis de to lande bliver medlemmer nummer 31 og 32 i forsvarsalliancen.

- Med Sverige og Finland som medlemmer vil Nato også blive stærkere. Vi er sikkerhedsleverandører med sofistikerede forsvarskapaciteter. Vi er forkæmpere for frihed, demokrati og menneskerettigheder. Vi har en lang tradition for militært samarbejde med Nato, siger Andersson.

Mette Frederiksen deler sin statsministerkollegas holdning om, at Nato vil stå stærkere, hvis de to lande bliver indlemmet. Det er også udgangspunktet for, at der fra dansk side er fuld støtte til et svensk og finsk Nato-medlemskab, fortalte hun torsdag.

- Der er en diskussion med Tyrkiet, og på baggrund af de udtalelser, har vi en dialog med Tyrkiet. Jeg mener, at vi alle 30 Nato-lande, inklusive Tyrkiet, har en interesse i at forstærke vores alliance, og jeg håber også, at det er der, vi lander, siger statsministeren.

DR's Kim Bildsøe mødtes torsdag med Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg. Se interviewet her: