Tyrkiet fængsler tidligere Amnesty-chef: Korrespondent kalder retssagen bizar

Amnestys ledelse skulle have planlagt at vælte regeringen.

Amnesty Internationals tidligere direktør i Tyrkiet er idømt over seks år i fængsel for at være medlem af en terrororganisation. (Foto: OZAN KOSE)

Den tyrkiske menneskerettighedsaktivist Taner Kilic skal seks år og tre måneder i fængsel. Også tre andre aktivister er idømt fængselsstraffe.

Taner Kilic, æresformanden for den tyrkiske afdeling for organisationen Amnesty International, er dømt for medlemskab af en terrororganisation.

Og det er ikke en helt almindelig retssag, lyder det fra DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund. Han har fulgt sagen i flere år og har tidligere interviewet en af de nu dømte.

- Hele sagen har været ret bizar. Den går dybest set ud på, at ledelsen af Amnesty International i Tyrkiet skulle have planlagt at støtte terrorgrupper og vælte den tyrkiske regering, mens de holdt et møde på en turist-ø her i Istanbul.

Michael S. Lund tilføjer, at nogle af de dømte var mistænkt for at støtte hele tre forskellige grupper med vidt forskellige ideologier.

Eksilprædikanten Fethullah Gülen bor i dag i USA. Den tyrkiske regering mistænker ham for at stå bag et kupforsøg mod Tyrkiets præsident. (Foto: CHARLES MOSTOLLER)

Ifølge anklagemyndigheden har Kilic bånd til netværket omkring eksilprædikanten Fethullah Gülen. Præsident Recep Tayyip Erdogan anklager Gülen og hans tilhængere for et kupforsøg i 2016.

- De fleste af de såkaldte beviser i sagen handler om, at de tiltalte har talt med folk, som er dømt i andre terror-sager senere.

- Det er noget, man aldrig ville kunne dømmes for i for eksempel en dansk retssal, og stort set alle andre internationale menneskerettighedsorganisationer har da også kritiseret sagen, påpeger Michael S. Lund.

Kupforsøg i den tyrkiske hovedstad Ankara for fire år siden. (Foto: TUMAY BERKIN)

Amnesty kalder retssagen politisk.

- Absurde anklager. Ingen beviser. Efter en tre år lang retssag er Taner Kilic dømt for medlemskab af en terroristorganisation, skriver Andrew Gardner fra den tyrkiske afdeling for Amnesty International på Twitter.

Kilic selv afviser beskyldningerne.

Sammen med ti andre blev han tilbageholdt for to år siden. De deltog i en workshop om netsikkerhed på en ø ud for Tyrkiets største by Istanbul.

De seneste år er titusinder anholdt i Tyrkiet på mistanke om sympati for og støtte til Gülen.

Siden kupforsøget mod præsident Erdogan for fire år siden er titusinder anholdt. Blandet andet den tidligere soldat her, der er mistænkt for at forsøge at slå præsidenten ihjel. (Foto: OSMAN ORSAL)

- Dommen i dag er et eksempel på det pres, der er på menneskerettighedsorganisationer i Tyrkiet i dag. Hvis man som organisation kritiserer fængslinger eller sager mod mistænkte terrorister, så risikerer man selv at blive kaldt terrorist, lyder det fra Micahel S. Lund.

En tysker og en svensker blev også anholdt ved workshoppen - de er begge frikendt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk