Tyrkiet-forhandlinger udsat

EUs optagelsesforhandlinger med Tyrkiet begynder ikke som planlagt klokken 17. Medlemslandene er ikke blevet enige om vilkårene for forhandlingerne, og derfor venter tyrkerne stadig i Ankara.

Storbritanniens Jack Straw holdt møde med blandt andre Østrigs udenrigsminister Ursula Plassnik forud for mødet i EU. (Foto: Gerard Cerles © Scanpix)

EU's medlemslande kan fortsat ikke blive enige om vilkårene for optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet.

Derfor er landene blevet nødt til at udskyde den ceremoni, der skulle markere optagelsesforhandlingernes start klokken 17.

- Forhandlingerne skulle begynde klokken fem. Det er ikke muligt at få ministeren hertil inden da, konstaterer en talsmand for det britiske EU-formandsskab.

Nægter afrejse før EU-beslutning

Tyrkiets udenrigsminister Abdullah Gül nægter at rejse mod Luxembourg, hvor EU-landene mødes, før han har set og godkendt en plan for optagelsesforhandlingerne fra EUs side.

Der er ikke planlagt et nyt starttidspunkt. Men ifølge talsmanden for det britiske EU-formandskab har de nuværende medlemslande ikke opgivet at finde den enighed, der skal til, før forhandlingerne kan gå i gang.

- Der er skete egentlige fremskridt, siger talsmanden, der håber på, at ceremonien kan nås inden dagen er omme.

Problemet er Østrig

Det store problem er Østrig, som hellere vil tilbyde Tyrkiet en samarbejdsaftale end udsigten til egentligt medlemskab af unionen.

Tyrkiet afviser på den anden hånd, at EU kan pille ved de løfter, som er blevet givet for lang tid siden.

Den tyrkiske regering mener, at den kan begynde optagelsesforhandlingerne i dag, og at forhandlingerne skal munde ud i et rigtigt medlemskab, når tyrkerne er klar - Akkurat ligesom alle de andre lande, der er blevet medlemmer i løbet af årene.

Men Østrig, med udenrigsminister Ursula Plassnik i spidsen, vil tilbyde tyrkerne noget andet end et fuldt medlemskab.

"Vi lytter til folket"

- Vi lytter til folket, lyder det fra Plassnik.

Skulle det ikke lykkes EU at begynde optagelsesforhandlingerne, vil det gøre ondt være for EU, der er i stor krise efter unionens foreslåede forfatningstraktat blev afvist ved folkeafstemninger i Frankrig og Holland, og som ydermere slås over budgetterne.

Facebook
Twitter