Tyrkiet fyrer tusinder og forlænger undtagelsestilstand

Over 10.000 offentligt ansatte er blevet fyret i Tyrkiet på grund af mistanker om forbindelser til dissident.

Turkish President Recep Tayyip Erdogan delivers a speech during a ceremony for veterans and relatives of victims in Ankara on October 27, 2016. / AFP PHOTO / ADEM ALTAN (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

Tyrkiet har fyret over 10.000 offentligt ansatte på grund af mistanker om forbindelser til Fethullah Gülen. Samtidig er den undtagelsestilstand, der har været i kraft siden juli, blevet forlænget, skriver Reuters.

Fethullah Gülen, der bor i USA, beskyldes af Tyrkiet for at have orkestreret det kupforsøg, der udspillede sig i Tyrkiet i juli.

Fyringerne er sket via et nyt dekret. Det blev offentliggjort sent lørdag. Det tæller akademikere, lærere og ansatte i sundhedssektoren.

Derudover er 15 medier, hovedsageligt fra det kurdiske område i Tyrkiet, blevet lukket. Dermed er over 1760 medier bliver lukket siden kupforsøget.

Undtagelsestilstanden i landet, der har 80 millioner indbyggere og ligger på grænsen mellem Europa og Asien, er samtidig blevet forlænget med tre måneder til januar.

Det er seneste udvikling i den enorme udrensning, som præsident Recep Erdogan har gennemført siden kupforsøget.

Forlængelsen af undtagelsestilstanden forklares med, at regeringen har brug for mere tid til at fjerne "truslen fra Gülens netværk" og kurdiske oprørsgrupper.

Ifølge Reuters har Tyrkiet anholdt over 37.000 mennesker oven på kupforsøget. Flere end 100.000 offentligt ansatte er blevet afskediget.

Fyringerne og anholdelserne sker for at fjerne støtter af Gülen fra alle dele af den offentlige sektor. Fyringerne omfatter blandt andet dommere og har mødt stor kritik.

Fethullah Gülen er forretningsmand og religiøs leder, der startede den såkaldte Hizmet-bevægelse.

Bevægelsen er omstridt og beskrives både som en moderat, moderne religiøs bevægelse og som en sekt, der arbejder for at overtage samfundet.

Gülen har afvist beskyldningerne om, at bevægelsen og han selv skulle stå bag kupforsøget, der slog fejl.

USA har indtil videre nægtet at udlevere Fethullah Gülen, da Tyrkiet ikke har fremlagt beviser for, at han skulle være involveret i kupforsøget.

/ritzau/