Tyrkiet gør klar til sende tropper ind i Syrien

Recep Tayyip Erdogan siger, at man forbereder yderligere offensiv mod den kurdiske milits YPG.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan planlægger at sende tropper ind for at ramme kurdiske grupperinger i Syrien. (Foto: © ADEM ALTAN, Ritzau Scanpix)

Det er "blot begyndelsen", at Tyrkiet den seneste tid har bombet militære- og infrastrukturelle mål i de kurdisk-kontrollerede områder af Nordøstsyrien og Irak.

Det siger præsident Recep Tayyip Erdogan, der lover, at nu venter en landoperation, hvor tyrkiske tropper skal sendes ind i de kurdisk-kontrollerede områder for at "neutralisere terroristerne".

Der bliver hujet og klappet, mens Erdogan fremlægger sine planer for at forsætte offensiven mod de kurdiske grupper:

Erdogan siger videre, at den nye planlagte militæroffensiv bliver gennemført "på det mest passende tidspunkt for os", og bliver rettet mod områderne omkring byerne Tall Rifat, Manbij og Kobane i det nordlige og østlige Syrien.

Bombardementerne i Nordøstsyrien og Irak blev indledt som modsvar til den bombe, der dræbte seks mennesker og sårede 81 på Istanbuls travle shoppinggade İstiklal Caddesi den 13. november. De tyrkiske myndigheder mistænker, at det kurdiske arbejderparti PKK står bag.

- Ifølge vores fund er det terrororganisationen PKK, der er ansvarlig. Og bare rolig, det vil koste dem dyrt, siger Suleyman Soylu, Tyrkiets indenrigsminister, ifølge AP.

Luftangrebene har ifølge det tyrkiske indenrigsministerium kostet 254 mennesker livet. Ifølge YPG har angrebene kun dræbt 11 soldater og 30 civilie.

Al-Hol-lejren

De tyrkiske angreb har været rettet mod militær og infrastruktur, som eksempelvis dette oliedepot i Zarbe:

Men sent i aftes kom der også meldinger om, at tyrkiske angreb skulle have ramt i nærheden af den berygtede flygtningelej al-Hol ved byen Hasakah. Lejren huser op mod 50.000 kvinder og børn med forbindelser til Islamisk Stat.

- Vores sikkerhedsstyrker har anholdt seks medlemmer af IS-familier, herunder tre kvinder, som tidligere flygtede fra al-Hol-lejren efter tyrkiske angreb på lejrens sikkerhedsstyrker. Den ekstraordinære sikkerhedssituation er nu under kontrol, skriver pressetalsmanden for det kurdiske selvstyre i Nordøstsyrien Farhad Shami på Twitter.

Noget USA og Rusland kan blive enige om

Rusland, en nær allieret af den syriske regering, har advaret Tyrkiet om, at en fuldskala offensiv i Syrien kan eskalere situationen.

- Vi håber, at vores argumenter vil blive hørt i Ankara, og at der bliver fundet andre måder at løse problemerne på, siger den russiske forhandler Alexander Lavrentyev onsdag efter et topmøde i Kasakhstan.

Syriske civile står, hvor et tyrkisk raketangreb ramte i byen Azaz i Aleppo-provinsen den 22. november 2022 (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Tyrkiet har tre gange tidligere indledt større offensiver mod kurdiske tropper, sidste gang i 2019. Dengang blev en våbenhvile forhandlet på plads med netop Ruslands mellemskomst.

USA er både allieret med YPG, som de samarbejdede med, da terrorbevægelsen Islamisk Stat blev nedkæmpet i området, og Tyrkiet gennem forsvarsalliancen Nato.

Det amerikanske forsvarsministerium siger, at de tyrkiske angreb "direkte har truet sikkerheden for amerikansk personel," der arbejder i Syrien for at kæmpe mod Islamisk Stat. USA har flere gang forsøgt at få Tyrkiet til at afstå fra at indlede en større offensiv i de kurdisk-kontrollerede områder af frygt for, at det vil skabe grobund for, at Islamisk Stat igen kan få fodfæste.