Tyrkiet ophæver tørklædeforbud i statslige institutioner

Kvinder i Tyrkiet vil igen kunne bære tørklæde i statslige institutioner, siger landets premierminister.

Præsident Erdogan og hans hustru Emine. (Foto: © RIA NOVOSTI, Scanpix)

Tyrkiet vil gøre en ende på forbuddet mod at bære tørklæde i statslige institutioner, der særlig retter sig mod kvinder.

Det siger landets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, mandag i en tale i forbindelse med en længe ventet lancering af en lovpakke med demokratiske reformer.

- Vi ophæver forbuddet i statslige institutioner. Dette er et historisk øjeblik, siger premierministeren ifølge nyhedsbureauet AFP og BBC.

Den nye lov kommer dog ikke til at gælde de juridiske og militære institutioner.

Tørklæde på universitetet

Det muslimske, men sekulære Tyrkiet, der gerne vil være medlem af EU, har længe haft hårde restriktioner mod at bære den muslimske beklædningsgenstand.

I februar 2008 vedtog parlamentet med premierminister Erdogan og hans islamiske parti, AKP, i spidsen en lov, der igen gav kvinder ret til at bruge tørklæder på universiteterne.

Men i juni samme år underkendte den tyrkiske forfatningsdomstol loven, da den mente, at den var i strid den tyrkiske forfatning.

Forsoning med kurdere

Mandagens præsentation af lovpakken sker blandt andet som en del af Tyrkiets forsoningsproces med kurderne, der udgør op mod 20 procent af befolkningen.

Under fremlæggelsen af lovpakken siger Erdogan, at Tyrkiet muligvis vil ændre landets spærregrænse for at komme ind i parlamentet fra 10 til fem procent.

Reformen vil fortrinsvis gavne prokurdiske partier, der nyder stor opbakning i de kurdiske dele af Tyrkiet, men ikke mønstrer tilstrækkelig opbakning på landsplan.

Kurdisk navn

Desuden forklarer premierministeren, at byer fremover vil få lov til at bære et kurdisk navn frem for et tyrkisk.

Desuden siger den Erdogan, at forestående reformer vil tillade ikkestatslige skoler at undervise på andre sprog end tyrkisk.