Tyrkiet raser over ny fransk karikatur: Præsident Erdogan i underbukser løfter op i kvindes klædedragt

Karikaturen kommer midt i en krise mellem Frankrig og Tyrkiet om Muhammedtegninger.

Protester mod Frankrigs præsident Macron i Tyrkiets hovedstad, Ankara, i går. (Foto: ADEM ALTAN © Scanpix)

Det franske satiremagasin Charlie Hebdo har i dag sat en karikaturtegning af Tyrkiets præsident, Recep Tavyip Erdogan, på forsiden, der har affødt fordømmelse i Tyrkiet.

På tegningen sidder præsident Erdogan i underbukser i en lænestol med en dåse i den ene hånd, mens han med den anden hånd løfter op i en kvindes klædedragt, så hendes bagdel titter frem.

'Erdogan: I privaten er han rigtig sjov', lyder overskriften på forsiden af Charlie Hebdo, der også er offentliggjort på Twitter.

I Tyrkiet har tegningen udløst vrede hos præsident Erdogans embedsmænd, der kalder det et 'personligt angreb', der 'ikke er humor og ytringsfrihed'.

- Vi fordømmer kraftigt publikationen vedrørende vores præsident i det franske magasin, skriver præsidentens talsmand, Ibrahim Kalin, på Twitter.

Og også præsident Erdogans kommunikationschef, Fahrettin Altun, tager til genmæle på Twitter:

- Frankrigs præsident Macrons anti-muslimske agenda bærer frugt!

Krise mellem Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan (venstre) og Frankrigs præsident Emmanuel Macron (højre). (Foto: ADEM ALTAN © Scanpix)

Krise efter halshugning af skolelærer

Karikaturen af Tyrkiets præsident er landet på forsiden af Charlie Hebdo midt i en allerede tilspidset situation mellem Frankrig og Tyrkiet.

Den skyldes, at den franske præsident, Emmanuel Macron, har forsvaret karikaturer af profeten Muhammed og indført nye tiltag for at stoppe radikal islamisme.

Det sker, efter skolelæreren Samuel Paty for knap to uger siden blev halshugget på åben gade i en forstad til Paris, fordi han i sin historieundervisning om ytringsfrihed havde vist karikaturer af Muhammed, hvilket opfattes som blasfemisk af mange muslimer.

Se uddrag af Macrons hyldesttale til Samuel Paty her:

I weekenden sagde Tyrkiets præsident, at Frankrigs præsident bør mentalundersøges, hvorefter Frankrig trak sin ambassadør hjem fra Tyrkiet.

Mandag opfordrede den tyrkiske præsident så til en boykot af franske varer.

DR Nyheders udsendte reporter i Paris, Karin Mørch, siger om franskmændenes reaktion på dagens forside af Charlie Hebdo:

- En mor og datter, som jeg talte med, var helt uenige. Hvor moren mente, at forsiden var 'vulgær' og 'ren provokation', mente datteren, den var sjov og sad lige i skabet. Flere siger, at det måske ikke er det klogeste at bringe sådan en forside netop nu, men siger også, Frankrig har retten og friheden til at gøre det.

Det er Charlie Hebdos erklærede mål ikke at skåne nogen institutioner eller personer, der har politisk magt - og i dette tilfælde heller ikke Tyrkiets præsident, siger Karin Mørch.

Ikke kun Tyrkiet, men også en række andre arabiske lande har boykottet franske varer, ligesom der har været store protester mod Frankrig i lande som Pakistan og Bangladesh.

Herunder kan du se palæstinensere på Vestbredden protestere mod den franske præsident:

Arabiske lande boykotter Frankrig

Satiremagasinet Charlie Hebdo trykker jævnligt satiriske tegninger af religiøse skikkelser, herunder også muslimernes profet Muhammed.

I 2015 blev Charlie Hebdo udsat for et terrorangreb, hvor redaktionen blev stormet, og 12 personer blev dræbt.

I sidste måned begyndte retssagen mod 14 personer, der stilles i forbindelse med angrebet, og Charlie Hebdo valgte i den anledning at genoptrykke 13 muhammedtegninger.

Protester i Pakistand mod Charlie Hebdos genoprtrykning af 13 muhammedkarikaturer i sidste måned. (Foto: AKHTAR SOOMRO © Scanpix)

Blandt tegningerne var også danske karikaturer fra Jyllands-Posten, der i 2005 førte til den såkaldte 'Muhammedkrise', hvor demonstranter satte danske ambassader i Mellemøsten i brand, og en række arabiske lande boykottede danske varer.

Hvorvidt den nuværende situation mellem Frankrig og Tyrkiet kan blive franskmændenes 'Muhammedkrise', er svært at afgøre, siger DR's reporter i Paris, Karin Mørch:

- Men den franske regering er meget bekymret. Frankrigs diplomatiske netværk over hele verden følger situationen ekstremt tæt. Den franske regering håber, at de øvrige EU-medlemmer, vil støtte Frankrig ubetinget for at gøre fælles front mod Tyrkiets Erdogan. Det er svært for Frankrig at stå alene.

FacebookTwitter