Tyrkiet revser USA og Nato efter offensiv i Syrien: Hvorfor lytter I ikke?

Den tyrkiske hær indledte i weekenden en militæroffensiv i det nordlige Syrien.

- Vi kan ikke tolerere, at PKK etablerer en slags statsstruktur langs vores grænse til Syrien, siger en talsmand for Tyrkiets præsident, Recep Erdogan. (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

USA skal droppe støtten til den kurdiske YPG-milits, og Nato skal i langt højere grad lytte til Tyrkiets bekymringer, hvis forsvarsalliancen fortsat vil have landets opbakning.

Det er meldingen fra Tyrkiets regering, efter at dets militær i weekenden indledte en større offensiv mod militsen, der holder til i det nordøstlige Syrien.

- Vi ser gerne, at USA indstiller hjælpen til YPG, siger Ibrahim Kalin, der er talsmand for præsident Recep Erdogan, i et interview med britiske BBC.

YPG har ellers været en af vestens hovedallierede i krigen mod terrororganisationen Islamisk Stat, og den amerikanske regering har blandt andet støttet den kurdiske milits med våben.

Men ifølge den tyrkiske regering er YPG selv en terrorbevægelse, som samarbejder med den tyrkisk-kurdiske oprørshær PKK. PKK har i årtier ført en væbnet kamp for kurdisk selvstyre i Tyrkiet og bliver betragtet som en terrororganisation af de tyrkiske myndigheder.

Og regeringen er bekymret over, at YPG i den seneste tid har sat sig tungt på grænseområdet mellem Tyrkiet og Syrien.

- Vi kan ikke tolerere, at PKK etablerer en slags statsstruktur langs vores grænse til Syrien, fastslår Ibrahim Kalin.

Den tyrkiske præsident, Recep Erdogan, mødtes tidligere i dag med sit sikkerhedsråd i hovedstaden, Ankara. (Foto: © handout, Scanpix)

Fortsætter fremrykning

Målet med offensiven, der er blevet døbt ”Operation Olivengren”, har ifølge den tyrkiske regering været at skabe en 30 kilometer lang ”sikkerhedszone” i Syrien.

Ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadulo har hæren i de seneste dage tilegnet sig kontrol med en række landsbyer og områder i Afrin-regionen i det nordlige Syrien.

Og trods bekymring fra USA, Nato og EU har regeringen ingen planer om at standse sin offensiv. Alene i løbet af det seneste døgn har den tyrkiske hær angrebet kurdiske styrker i både Syrien og Irak, og den forventer snart at nå i mål med sine militære mål, skriver Reuters.

- Der kan ikke blive tale om at standse fremrykningen i Afrin. Vi har diskuteret det med vore russiske venner, og vi har en aftale med dem. Og vi har også diskuteret det med USA og andre koalitionsstyrker, siger Recep Erdogan.

Ifølge BBC har offensiven dog også betydet, at tusindvis af civile har måttet flygte fra Afrin-regionen, og en talsmand for YPG sagde mandag, at 18 civile, deriblandt kvinder og børn, er blevet dræbt.

Mandag blev den tyrkiske offensiv diskuteret på et møde i FN’s sikkerhedsråd, men det blev ikke fordømt af medlemmerne, skriver den britiske nyhedsstation.

Og den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har samtidig udtalt, at USA er klar til at samarbejde med Tyrkiet for tage hånd om landets ”berettigede” bekymringer, hvad angår sikkerheden i den nordlige del af Syrien.

Nato skal lytte

Det er dog ikke kun USA, som Tyrkiet langer ud efter.

Også Nato-samarbejdet, som tyrkerne har været en del af siden 1952, møder kritik fra præsident Recep Erdogan.

Ifølge talsmanden har Nato ikke hjulpet Tyrkiet nok under den langvarige borgerkrig i Syrien.

- Nogle gange føler befolkningen ikke, at Nato har bekymret sig nok om Tyrkiets reelle sikkerhedsmæssige problemer. Den syriske krig er på sit syvende år, og vi har haft mange ofre langs grænsen. Vi har kæmpet mod terrorister i Islamisk Stat, PKK og andre terrororganisationer, og vi har fået meget lidt hjælp fra Nato, siger Ibrahim Kalin og fortsætter:

- Folket bliver ved med at spørge os, hvor Nato er. Det betyder dog ikke, at vi er på vej væk fra Nato. Nato er ved at bevæge sig væk fra Tyrkiet.

Tyrkiet siger efter fortsatte angreb på en kurdisk milits i Syrien, at landet forventer hurtigt at kunne nå dets militære mål. (Foto: © SEDAT SUNA, Scanpix)