Tyrkiet sætter menneskerettigheder på standby

Oppositionen advarer om mulige krænkelser af menneskeretten, efter Tyrkiets regering suspenderer konvention.

Præsident Erdogan har erklæret Tyrkiet i undtagelsestilstand efter weekendens kupforsøg. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

Tyrkiet vil midlertidigt suspendere dele af Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, oplyser landets vicepremierminister, Numan Kurtulmus.

Han tilføjer, at tiltaget ligner det, der blev iværksat af den franske regering efter de nylige angreb i Frankrig.

Den tyrkiske regerings seneste skridt får landets to største oppositionspartier til at advare om, at undtagelsestilstanden, der blev indført onsdag aften, kan bruges til at krænke befolkningens grundlæggende rettigheder.

Efter fredagens fejlslagne kupforsøg har præsident Recep Tayyip Erdogan og regeringen gennemført en større udrensning.

Blandt andet er 9000 politibetjente blevet fjernet fra tjeneste. Flere end 6000 medlemmer af de væbnede styrker er blevet anholdt, og det samme er næsten 3000 dommere og anklagere.

- Kupforsøget 15. juli har udviklet sig til en mulighed og et værktøj til at rydde dem af vejen, der er imod regeringen, og til at indskrænke de demokratiske rettigheder og friheder yderligere, skriver det prokurdiske parti HDP i en udtalelse.

Partiet advarer også om præsident Erdogans "enevældige styre". Oppositionen beskylder ham for at blive stadigt mere autoritær og for at have forsøgt at koncentrere magten hos sig selv, siden han først blev premierminister i 2003.

Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, er orienteret om, at Tyrkiet midlertidigt vil suspendere dele af menneskerettighedskonventionen.

Der er dog en række artikler, Tyrkiet som medlem af Europarådet ikke kan se bort fra på trods af undtagelsestilstanden, oplyser Europarådet i en pressemeddelelse. Det drejer sig blandt andet om retten til liv og forbud mod tortur.

Torsdag eftermiddag vedtog det tyrkiske parlament formelt den undtagelsestilstand, der skal gælde i tre måneder. 346 af parlamentets 550 medlemmer stemte for.

- Det er uærlighed, utaknemmelighed og et civilt kup mod parlamentet, sagde Özgür Özel, gruppeordfører i det største oppositionsparti, CHP, til tv-stationen CNN Türk umiddelbart inden undtagelsestilstanden blev vedtaget i parlamentet.

/ritzau/dpa