Tyrkiet strammer reglerne for syriske flygtninge

Syrere skal nu have visum for at komme til Tyrkiet fra andre lande end Syrien

Syriske flygtninge skal nu have visum for at komme til Tyrkiet via fly og båd fra fx Libanon. EPA/DJORDJE SAVIC (Foto: Djordje Savic © Scanpix)

De nye regler, der træder i kraft i dag, 8. januar, skal begrænse antallet af syriske flygtninge, der kommer til Tyrkiet.

Seniorrådgiver ved institut for menneskerettigheder, Hanna Ziadeh, kalder det en ko-vending i den tyrkiske politik, der siden 2009 har haft en aftale med Syrien om at tillade statsborgere fra begge lande fri indrejse.

Rammer syrere i flygtningelejre

Størstedelen af de syrere, der kommer til Tyrkiet, kommer over grænsen fra Syrien.

De nye visum-regler vil derfor især påvirke syriske flygtninge i lejre i fx Libanon, der nu ikke kan tage til Tyrkiet uden gyldigt visum.

- Det betyder at de bliver mere desperate og bruger endnu farligere smuglingsruter, forklarer Hanna Ziadeh.

Pres fra Europa

I slutningen af november 2015 indgik Tyrkiet og EU-landene en aftale, hvor Tyrkiet indvilgede i at bremse antallet af flygtninge og migranter, der tager til Europa, mod at få en støttepakke på 22 milliarder kroner.

- En af grundene til stramningen er, at Europa og især Tyskland presser på for, at Tyrkiet skal styre strømmen af flygtninge og migranter der rejser til Europa via Tyrkiet, siger Hanna Ziadeh.

Trætte af hjemløse flygtninge

En anden grund er en tiltagende modvilje mod flygtninge i Tyrkiet, forklarer Hanna Ziadeh.

- Præsident Erdogan står over for et stigende pres fra befolkningen, på grund af de mange hjemløse og tiggende syriske flygtninge i landet. De presser også arbejdsmarkedet med billig arbejdskraft, siger Hanna Ziadeh.

FacebookTwitter