Tyrkiet: Vi har ikke opgivet at blive medlem af EU

Hverken Angela Merkel eller Lars Løkke Rasmussen (V) kan se Tyrkiet som EU-medlem.

Tyrkiet er villig til at lede efter nye løsninger og bevæge sig frem mod landets indtræden i EU, siger Tyrkiets EU-minister Ömer Celik. (Foto: STAFF © Scanpix)

Trods modstand fra flere EU-landes regeringschefer, heriblandt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), har Tyrkiet ikke opgivet landets mål om at blive medlem af EU.

Det udtaler den tyrkiske EU-minister, Ömer Celik, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Tyrkiet er villig til at lede efter nye løsninger og bevæge sig frem mod landets indtræden i EU, tilføjer han.

I går sagde formand for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, i sin årlige tale om unionens tilstand, at Tyrkiet ikke skal gøre sig forhåbninger om at blive medlem af EU foreløbig.

- Slip vores journalister fri. Og stop med at kalde vores medlemslande og deres ledere for fascister og nazister, lød det det blandt andet fra Juncker.

Modstand fra Merkel

I en valgdebat i begyndelsen af september sagde Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, derudover at hun vil se, "om vi kan afslutte disse medlemskabsforhandlinger" med Tyrkiet.

Udtalelsen kom i forlængelse af en række diplomatiske konflikter mellem de to lande.

Dagen efter tv-debatten bakkede Lars Løkke Rasmussen op om Merkel. Han udtalte, at han "slet ikke kan se det Tyrkiet, vi oplever i dag, blive medlem af EU".

- Erdogans aggressive udfald mod EU har kun distanceret Tyrkiet endnu mere. Erdogan har i virkeligheden selv lukket døren til EU i, sagde statsministeren i en skriftlig kommentar.

Angela Merkel vil tage sagen om Tyrkiet op til et kommende EU-topmøde i Bruxelles i oktober.

/ritzau/