Tyrkiets fængsling af dommer meldt til FN's Sikkerhedsråd

Tyrkiet har overskredet en frist for at løslade en fængslet FN-dommer, og det vækker kritik.

43.000 soldater og civile har været fængslet efter kuppet 15. juli sidste år, hvor over 300 personer mistede livet. ARKIVFOTO (Foto: handout © Scanpix)

En FN-domstol kritiserer Tyrkiet i skarpe vendinger for ikke at løslade en dommer, som blev fængslet under et kupforsøg sidste sommer.

- Tyrkiets regering har ikke fulgt sine forpligtelser i sagen om den anholdte dommer Aydin Sefa Akay. Denne sag vil blive indrapporteret til FN's Sikkerhedsråd, lyder det i en kendelse fra dommer Theodor Meron.

Aydin Sefa Akay er tyrkisk statsborger og dommer ved en FN-domstol. Og han var blandt de mange tusinde personer, som blev pågrebet efter kupforsøget i Tyrkiet.

En FN-domstol i Haag gav efterfølgende de tyrkiske myndigheder en frist frem til 14. februar i år til at løslade Akay, der har diplomatisk immunitet.

Men fordi Tyrkiet endnu ikke har fuldt op på ordren, bliver sagen derfor overladt til FN's Sikkerhedsråd.

Hvad rådet skal foretage sig i sagen er dog uklart.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har beskyldt sin tidligere allierede, Fethullah Gülen, for at stå bag kuppet. Gülen lever i eksil i USA.

43.000 soldater og civile har været fængslet efter kuppet 15. juli sidste år, hvor over 300 personer mistede livet.

Samtidig er den undtagelsestilstand, der blev indført efter kupforsøget, fortsat i kraft.

Erdogan arbejder i øjeblikket på at få lavet Tyrkiets forfatning om ved en folkeafstemning i april. Den vil give Erdogan meget mere magt.

/ritzau/NTB