Tyrkiets præsident tabte Istanbul - nu er der omvalg

I dag stemmes der igen om Tyrkiets vigtigste borgmesterpost.

Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan i Istanbul tidligere på måneden. (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

10 millioner vælgere går i dag til valg i Tyrkiets største by, Istanbul.

Men valget handler om langt mere end borgmesterposten - det handler om hele landet.

For der er tale om et omvalg, efter at det første valg for knap tre måneder siden, som oppositionen vandt, blev annulleret.

Derfor risikerer dagens valg at splitte den tyrkiske befolkning endnu mere, end den er i forvejen, siger DR's korrespondent i Istanbul, Michael S. Lund:

- Vinder oppositionen, vil de være overbevist om, at de blev snydt i første omgang. Vinder regeringspartiet, vil deres støtter blive bekræftet i, at oppositionen snød første gang.

Vrede oppositionstilhængere

Og reaktionerne fra Tyrkiets opposition var voldsomme, da den tyrkiske valgkommission annullerede det første valgresultat.

"Et diktatur" og "en forræderisk beslutning", lød det.

- De [valgkommissionen, red.] vil udløse en borgerkrig. Dette er ikke en løsning, sagde en kvindelig vælger, Aynur, i Istanbul.

Det var første gang i et kvart århundrede, at oppositionen havde vundet i Tyrkiets største by.

Men det var en snæver sejr over regeringspartiet, AKP. Kun 14.000 stemmer adskilte dem.

Erdogan lovede at klage

Da resultatet stod klart, lovede Tyrkiets præsident Recep Erdogan, at hans parti, AKP, ville klage til myndighederne over mulig valgsvindel.

- Vi vil fortsætte vores kamp til den bitre ende. Og først når valgkommissionen har færdigbehandlet vores klager, er sagen lukket, sagde han til sine tilhængere i april.

Da valgkommissionen så i maj offentliggjorde, at der skulle være omvalg, udløste det for alvor vrede i oppositionen.

- Valgkommissionen skal træde tilbage, blev der råbt af oppositionstilhængere, der stod samlet om deres kandidat til borgmesterposten, Ekrem Imamoglu.

Han nåede kun at få 18 dage i borgmesterkontoret, inden han skulle aflevere nøglerne igen.

- I må aldrig miste håbet i jeres hjerter. Der er håb, der er håb! svarede Ekrem Imamoglu tilbage til sine støtter i Istanbul.

Strid om årsag til omvalg

Årsagen til omvalget i dag er, at en række valgtilforordnede ikke opfyldte de formelle krav til at udføre deres job tilbage i marts.

Ifølge DR's korrespondent i Istanbul, Michael S. Lund, er der dog ikke ret mange andre end Erdogans støtter, der ser valgkommissionens beslutning som neutral. Det kan du læse om her.

Men for præsident Erdogan er det en lettelse, at der nu skal være omvalg.

- Det er en styrkelse af Tyrkiets demokrati, sagde han om valgkommissionens beslutning.

Hans parti, AKP, var indtil marts gået frem ved hvert eneste valg siden 2002.

Spørgsmålet er i dag, om det i anden omgang vil lykkes AKP's kandidat i Istanbul, den tidligere premierminister, Binali Yildirim, at slå oppositionskandidaten Ekrem Imamoglu, hvis popularitet kun er vokset siden valget i marts.

En test af demokratiet for oppositionen

DR's korrespondent, Michael S. Lund, siger, at valget formentlig er det vigtigste borgmestervalg i Tyrkiet nogensinde:

- Oppositionen ser det her valg som en fuldstændig afgørende test af, om det overhovedet kan betale sig at stille op til valg, fordi de mener, de blev frarøvet sejren. Og Erdogans støtter mener på den anden side, at ukendte kræfter har forsøgt at kuppe demokratiet ved det første valg.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk