Tyrkiets turisme styrtbløder efter et år med terror og statskup

Ifølge Tyrkiets forening for rejseselskaber står landet til at miste mellem 17 og 21 milliarder kroner i indtægter.

Handlende venter på besøgende i Grand Bazaar i Istanbul. ARKIVFOTO (Foto: MURAD SEZER © Scanpix)

Det har været et hårdt år for Tyrkiet, der har oplevet et fejlslagent statskup, uro i den sydøstlige del af landet og flere bombeangreb i blandt andet Istanbul og hovedstaden Ankara. Og det kan nu mærkes for Tyrkiets store turistindustri, der bløder penge på alle flanker.

Ifølge estimater fra den tyrkiske sammenslutning af rejseselskaber, så falder tabet et sted mellem 17 og 21 milliarder kroner, når året er omme. Turismen udgør 4,5 procent af landets BNP og er altså en vigtig del af økonomien.

Det skriver The Guardian.

Avisen har talt med flere hotel- og butiksejere, der lige nu kæmper for at holde skindet på næsten. En af dem er 41-årige Akif, der har hotellet Optimist i Istanbuls ellers populære Sultanahmet-distrikt.

- Belægningen har ikke været mere end 30 procent hele sæsonen. Nu lejer vi værelser ud for 25 euro - værelser, der før gik for 80 euro. Det dækker ikke vores udgifter, selvom vi skulle være fuldt belagt, siger han.

Vartegn og badebyer kæmper

En turistguide, der de sidste seks år har arbejdet overalt i landet, forklarer, at han er gået fra til tider at arbejde 25 dage om måneden til nærmest ikke at have arbejdet de seneste tre måneder. Han er en af dem, der mærker, at mange store krydstogtskibe har valgt at styre udenom Tyrkiet.

Før bombeangrebene var turistsektoren i forvejen ramt af de manglende russiske turister, der boykottede landet som feriedestination, efter tyrkerne skød et russisk kampfly ned.

I Antalya, der kaldes Tyrkiets turismehovedstad, er besøgstallet faldet med over 50 procent i løbet af de første otte måneder i 2016.

Selv i et turistvartegn som Grand Bazaar i Istanbul kæmper butiksejerne. De 3.000 butikker og shops fik før i tiden op mod en halv million besøgende om dagen. En af butiksejerne, Ömer, forklarer til The Guardian, at han ikke kan huske værre tider i de 41 år, han har arbejdet der.

- Tyrkiet har været igennem mange kriser, men de handlende har aldrig lidt så meget som lige nu. Vi har alle gæld. Vi skal forsørge vores familier. Vi har ikke været i stand til at tilbagebetale dem, der leverer vores vare, så det går også ud over dem, siger han.

Udenrigsministeriets rejsevejledning understreger, at "danske rejsende i almindelighed har et problemfrit ophold i Tyrkiet", men nævner også, at ”der er en stor risiko for terrorangreb i Tyrkiet, herunder mod turister og andre rejsende”

Facebook
Twitter