Tyrkisk chefanklager: Khashoggi blev kvalt

Det er første gang, tyrkerne bekræfter detaljer om drabet på den saudiarabiske journalist.

Jamal Khashoggi blev kvalt, så snart han trådte ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul 2. oktober. (Foto: Hasan Jamali © Scanpix)

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi blev kvalt, så snart han trådte ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul den 2. oktober.

Hans krop blev derefter parteret, inden gerningsmændene skilte sig af med ham.

Sådan lyder det i dag i en skriftlig udtalelse fra den tyrkiske chefanklager Irfan Fidan ifølge nyhedsbureauet AP.

Den tyrkiske chefanklager bekræfter desuden, hvad den Tyrkiets præsident Erdogan allerede har sagt, nemlig at drabet på Khashoggi var nøje planlagt.

Af udtalelsen fremgår det også, at diskussioner med den saudiarabiske anklager ikke har givet 'konkrete resultater' trods en 'velvillig indsats' fra Tyrkiet for at afsløre sandheden.

Den saudiarabiske statsanklager har nu afsluttet sit tre-dages besøg i Istanbul. Her har han holdt møder med blandt andre den tyrkiske chefanklager. (Foto: DHA © Scanpix)

Meldingen fra det tyrkiske efterforskningshold kommer, som den saudiarabiske anklager netop har sluttet sit tre-dages besøg i Istanbul.

Her har han holdt møder med både den tyrkiske chefanklager og andre embedsmænd. Men han har altså ikke kunne bidrage med meget, som kunne kaste lys over sagen.

Tyrkerne stiller krav

Saudi-Arabien har erkendt, at Khashoggi blev dræbt 2. oktober på konsulatet.

Saudiarabiske myndigheder har anholdt 18 personer, som skal have udført og været medvirkende til drabet.

Blandt disse er 15 saudiarabiske agenter, som Tyrkiet mener, rejste til Istanbul den 2. oktober, slog Khashoggi ihjel, og rejste hjem til Saudi-Arabien samme dag.

Dem vil tyrkerne nu have udleveret til retsforfølgelse.

Tyrkiet presser også på for at få informationer om, hvad der er blevet af Jamal Khashogis lig, som stadig ikke er blevet fundet.

Hvem bestilte drabet?

Endnu et stort spørgsmål er, hvem der beordrede drabet på 59-årige Khashoggi, som skrev kritiske klummer om blandt andet det saudiske kongehus for den amerikanske avis Washington Post.

Saudi-Arabien nægter, at mordet er beordret 'oppefra'. Altså at den saudiarabiske kronprins, Mohammed bin Salman, skal have bestilt drabet.

De hævder, at drabet blev udført af en gruppe agenter, som handlede uden for deres beføjelser.

Samtidig har blandt andre New York Times kunne bevise tætte relationer mellem flere af de mistænkte agenter og det saudiske kongehus.