Tyrkisk domstol har fængslet redaktør og otte journalister

Redaktøren og otte journalister fra den tyrkiske oppositionsavis Cumhuriyet blev tilbageholdt i mandags.

I mandags blev redaktøren og otte journalister fra den tyrkiske avis Cumhuriyet fængslet, og en domstol har nu godkendt fængslingen. (Foto: © Yasin Akgul, Scanpix)

En tyrkisk domstol har varetægtsfængslet chefredaktøren og otte journalister fra den tyrkiske oppositionsavis Cumhuriyet, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

De blev tilbageholdt efter en politirazzia i mandags, anklaget for at have begået kriminelle handlinger på vegne af "terroristorganisationer" og for at have offentliggjort materiale, som ville legitimere det militære kupforsøg i juli.

Cumhuriyets chefredaktør, Murat Sabuncu, er blandt de anholdte sammen med avisens politiske kommentator Kadri Gürsel og karikaturtegneren Musa Kart.

Cumhuriyet, som har været udgivet siden 1924, er den sidste regeringskritiske avis i Tyrkiet, hvor op mod 170 medier er blevet lukket siden kupforsøget sidste sommer.

Avisen lagde sig sidste år for alvor ud med regeringen, da den anklagede Tyrkiet for at forsyne syriske oprørere med våben.

Den daværende chefredaktør Can Dündar og en af avisens journalister blev idømt fem års fængsel som følge af sagen. Dündar flygtede imidlertid fra landet og lever nu i eksil i Tyskland.

Gürsel sagde i et nyligt interview med det norske nyhedsbureau NTB, at han er stærkt urolig for den generelle situation for journalister og redaktører i Tyrkiet.

Ifølge det tyrkiske journalistforbund er der nu fængslet 105 journalister i Tyrkiet.

/ritzau/