Tyrkisk kystvagt bruger kæppe mod migrantbåd

En video viser, hvordan den tyrkiske kystvagt - muligvis med vold - forsøger at stoppe en gummibåd med mennesker på flugt.

EU betaler Tyrkiet 22 milliarder kroner for, at landets kystvagt stopper flygtninge og migranter på vej mod EU. (Foto: © Team Humanity, Team Humanity)

Hvordan stopper den tyrkiske kystvagt egentlig gummibådene med flygtninge og migranter i Ægæerhavet, som EU betaler Tyrkiet for at gøre?

Ifølge den danske ngo Team Humanity foregår det med voldelige kæppeslag. På Facebook har Team Humanity offentliggjort en video, der viser et sammenstød mellem en gummibåd med mennesker på flugt mod Europa og den tyrkiske kystvagt.

På videoen er det svært at afgøre, om mennesker bliver slået, men det er det, som personerne, der var til stede i båden, fortæller, siger Salam Aldeen, der er på Lesbos for at redde flygtninge og migranter i land.

- Jeg hjalp dem ud af båden, og de fortæller, at den tyrkiske kystvagt har slået dem. En iraner siger, at han har en video, og jeg beder om at se den. Hans hånd var skadet af slagene. Og jeg har hørt om flere, der ringer og siger, at de bliver slået af den tyrkiske kystvagt, siger han.

https://www.facebook.com/TeamHumanityDK/videos/581478345354513/

Salam Aldeen fortæller, at han ofte redder folk i land, fordi deres gummibåde er ved at synke, efter de er blevet punkteret af samme kystvagt.

Overfor BBC bekræfter den tyrkiske kystvagt episoden, men forklarer, at de med kæppene forsøger at standse bådens motor, fordi gummibådens passagerer ikke gjorde det frivilligt. Det vil være normal procedure, derefter at tage gumibåden på slæb tilbage til Tyrkiet, forklarer kystvagten.

EU har betalt Tyrkiet 22 milliarder kroner for at standse flugtstrømmen mod Europa. Det er på tale at udbygge aftalen og bevilge endnu flere penge til Tyrkiet.