Tyrkisk offensiv i Syrien: Mål ramt på begge sider af grænsen

Kampfly bomber 50 kilometer inde i Syrien, mens byer i Tyrkiet er ramt af missiler.

Røg stiger op, efter tyrkiske kampfly har bombet mål i byen Ras al-Ain i det nordlige Syrien. (Foto: Delil Souleiman © Scanpix)

Den tyrkiske hær har onsdag aften indledt en landoffensiv i det nordlige Syrien øst for floden Eufrat. Det oplyser det tyrkiske forsvarsministerium, skriver Reuters.

Det kommer i kølvandet på flyangreb mod de kurdiske militser i området, hvor der bliver bombet på begge sider af grænsen mellem Tyrkiet og Syrien.

Tyrkiet indledte tidligere i dag en ventet offensiv mod kurdiske militser, der kontrollerer et stort område i det nordlige Syrien.

Tyrkiske kampfly og artilleri har ramt adskillige mål så langt som 50 kilometer inde i de kurdiske områder. Foreløbig melder Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder om, at en kurdisk soldat er blevet dræbt, mens seks andre er såret. Det skriver AP.

Observatoriet, der støtter oprørere i Syrien, oplyser, at tusinder af civile er på flugt fra de tyrkiske bombardementer.

Nyhedsbureauer skriver samtidig, at flere grænsebyer i Tyrkiet er blevet ramt af granater og raketter. Der er ingen oplysninger om tilskadekomne på en tyrkiske side.

Et foto af Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan, da han gav ordren om at indlede operationen. (Foto: MURAT CETINMUHURDAR/TURKISH PRES © Scanpix)

Sikkerhedszone

Den tyrkiske militæroperation kommer, efter USA's præsident, Donald Trump, besluttede sig for at trække amerikanske soldater ud af det nordlige Syrien.

Her har den kurdiske milits YPG gået forrest i kampen mod terrorgruppen Islamisk Stat med støtte fra en international koalition, der var ledet af USA.

Tyrkiet opfatter dog YPG og andre kurdiske grupper som terrorbevægelser, som man ikke kan acceptere lige på anden side af grænsen. Derfor er målet med Tyrkiets militære fremstød i Syrien at skabe en sikkerhedszone mellem de kurdiske områder og Tyrkiet.

Fransk fordømmelse

EU's kommissionsformand, Jean-Claude Juncker, kræver, at Tyrkiet indstiller sin militære operation i Syrien mod kurdiske mål.

Han lader forstå, at EU ikke vil være med til at betale for Tyrkiets sikkerhedszone ved grænsen til Syrien.

- Jeg opfordrer Tyrkiet, ligesom andre aktører til at handle varsomt og indstille operationen, siger han i Europa-Parlamentet.

Byen Tal Abyad var mål for tyrkiske bomber. (Foto: Bulent Kilic © Scanpix)

Frankrigs Europa-minister, Amelie de Montchalin, fordømmer Tyrkiet.

Hun siger, at Frankrig sammen med Tyskland og Storbritannien arbejder på en fælles erklæring, "som vil være ekstremt klar om den kendsgerning, at vi meget stærkt fordømmer den tyrkiske kampagne mod de kurdiske styrker i det nordøstlige Syrien".

Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har givet en forsigtig erklæring, hvor han beder Nato-landet Tyrkiet om at være varsom under operationen i Syrien.

- Det er vigtigt at undgå handlinger, som yderligere måtte destabilisere regionen, øge spændingerne og forårsage mere menneskelig lidelse, siger han under et besøg i Italiens hovedstad, Rom.