Tyrkiske journalister idømt fængsel for Charlie Hebdo-genoptryk

En tyrkisk domstol dømmer to journalister for blasfemi efter profettegning. Journalisterne vil anke dommen.

Den tyrkiske journalist Hikmet Cetinkaya er sammen med en kollega idømt to års fængsel for blasfemi. (Foto: © -, Scanpix)

Et genoptryk af en profettegning fra et fransk magasin koster to tyrkiske journalister en dom på to års fængsel, lyder det torsdag fra en domstol i Tyrkiet.

Ceyda Karan og Hikmet Cetinkaya fra avisen Cumhuriyet havde indsat en kontroversiel forside fra satiremagasinet Charlie Hebdo over en klumme.

- Vi vil anke dommen. Vi vil ikke overlade dette land til fascister, skriver Karan på Twitter.

De to journalister er dømt for blasfemi. Dommen kommer i kølvandet på en række indgreb mod journalister og medier, mens der i Europa er stigende bekymring over ytringsfriheden.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har gjort det meget klart, at han ikke finder sig i nogen form for fornærmelse.

Han har blandt andet presset den tyske forbundskansler til at undersøge, om der kan rejses sag mod en tysk komiker, der efter Erdogans mening er gået over stregen.

Udviklingen i Tyrkiet ville formentlig blive fordømt og kommenteret flittigt, hvis ikke EU i øjeblikket var så afhængig af tyrkernes vilje til at bremse strømmen af flygtninge, hvilket de to parter har indgået en stor aftale om.

Dra flere iagttagere og kritiske røster i Europa lyder det, at regeringen i Ankara har knust oppositionens stemme og overtaget landets største avis, Zaman.

Sagen kort:

  • I Tyrkiets forfatning er stat og kirke adskilt. Men loven forbyder, at man krænker en religion.

  • Cumhuriyet er en af fem internationale medier, som trykte tegninger fra Charlie Hebdo, hvis redaktion i Paris blev angrebet af islamister i januar 2015.

  • To af Cumhuriyets chefer, Can Dündar og Erdem Gül, anklages for en endnu værre forbrydelse, som kan koste dem fængsel livet ud.

  • De anklages for spionage og for at forsøge at vælte styret med en offentliggørelse af en videooptagelse, der angiveligt viser, hvordan efterretningstjenesten hjælper med at bringe våben ind i Syrien i 2014.

/ritzau/Reuters