Tysk afvisning af Trumps kritik: Vi er hverken fanger af Rusland eller USA

Tysklands kansler, Angela Merkel, er klokkeklar i sin respons efter angreb fra USA's præsident.

USA's præsident, Donald Trump, har været kritiseret, at Tyskland ikke bruger nok penge på forsvarsbudgettet. Her ses han med Tysklands kansler, Angela Merkel, under Nato-topmødet i Bruxelles. (Foto: Kevin Lamarque © Scanpix)

Hverken Tysklands kansler, Angela Merkel, eller den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, lader Donald Trumps bemærkning om, at Tyskland er "fange" af Rusland, gå ubemærket hen.

Og beskeden er klokkeklar: Tyskland er hverken fange af Rusland, men bestemt heller ikke USA.

- Jeg har selv oplevet, hvordan dele af Tyskland har været under kontrol af Sovjetunionen, og jeg er meget glad for, at vi i dag er forenet i friheden i forbundsrepublikken Tyskland. Og at vi derfor også kan bestemme en selvstændig politik, og at vi træffer vores egne beslutninger, lød det tidligere i dag fra Angela Merkel, der fortsatte:

- Det er en meget god ting, særligt for folk i det østlige Tyskland.

De 29 Nato-ledere er i øjeblikket samlet til topmøde i Bruxelles, og det var her, den amerikanske præsident i morges langede ud efter Tyskland.

Henvendt til Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, kritiserede Donald Trump Tyskland for at være "fange" af Rusland på grund af de to landes aftale om gasledningen Nord Stream 2, som Trump gav udtryk for, gør Europas største økonomi for afhængig af energilevering fra russerne.

Se klippet fra udvekslingen her:

- Vi forsvarer amerikanske interesser

Samtidig kritiserede han tyskerne for ikke at følge målsætningen om, at alle Nato-lande bør bruge to procent af BNP på forsvarsudgifter.

Nato's to procent-målsætning
  • Nato-landene er blevet enige om en målsætning om, at alle lande skal bruge to procent af deres bruttonationalprodukt på forsvaret. Det blev besluttet på et topmøde i Riga i 2006.
  • Da Rusland annekterede Krimhalvøen, blev Nato-medlemmerne enige om at arbejde hen mod at nå målsætningen inden 2024. Det skete på et topmøde i Wales i 2014.
  • USA, som selv bruger næsten 3,6 procent af sit BNP på militær, har presset kraftigt på for at få de øvrige medlemmers forsvarsbudget op.
  • Danmark bruger i år 1,2 procent på forsvar. Med forsvarsforliget når Danmark op på 1,3 procent i 2023 og er dermed blandt 13 alliancemedlemmer, som ikke forventes at nå 2024-deadlinen.
  • Otte lande inklusiv USA forventes ved årets udgang at bruge to procent, imens 15 forventes at nå det inden 2024.

Men også den kritik lader til at prelle af på kansler Merkel.

- Tyskland gør meget for Nato. Det er den andenstørste leverandør af tropper, og den største del af vores militære kapacitet går til Nato, og indtil i dag har vi været stærkt engageret i Afghanistan. Dermed forsvarer vi også amerikanske interesser, siger hun.

Heller ikke den tyske udenrigsminister Heiko Maas vil have det siddende på sig, at Tysklands skulle ligge under Rusland.

- Vi er ikke fanger. Hverken af Rusland eller USA. Vi står som en garant for den frie verden, og sådan vil det blive ved med at være, siger han.