Tysk avis undskylder karikaturtegning af Netanyahu

Satire eller antisemitisme? Den tyske avis Süddeutshce Zeittung fyrer tegner efter karikaturtegning af israelsk leder.

Den israelske premierminister Benjamin Netanyahu er af den tyske avis Süddeutshce Zeittung blevet karikeret i sådan grad, at avisen har undskyldt og opsagt samarbejdet med tegneren. (Foto: pool © Scanpix)

Iført et plisseret skørt, kimono-ærmer, en raket med Davids-stjernen i hånden og med ører så store som tekopper, står den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, på scenen under Eurovisionen og lover, at næste år vil grandprixet blive afholdt i Jerusalem.

Det er kompositionen af en satire-tegning af den tyske tegner Dieter Hanitzsch, som den store, tyske avis Süddeutshce Zeittung bragte forleden. Efterfølgende har avisen stoppet samarbejdet med tegneren med den begrundelse, at han ikke ønskede at undskylde for tegningen.

- Trods tegnerens intentioner kan man opfatte tegningen på en anden måde, som er antisemitisk. At trykke den var derfor en fejl, som vi beder om undskyldning for, lyder det fra chefredaktør på Süddeutshce Zeittung Wolfgang Krach.

DR Nyheder har valgt at vise tegningen.

Vi har den ikke tilgængelig, så vi deler et billede af tegningen, der er blevet det af den tyske avis "Jüddische Allgemeine". Du kan se tegningen her:

https://twitter.com/JuedischeOnline/status/996450521476161536?ref_src=twsrc%5Etfw

'Jeg undskylder ikke'

Tegningen har fået såvel jødisk-orienterede medier og -forsamlinger til at rette skarp kritik af Süddeutshce Zeittung og anklaget dem for at trykke antisemitisk indhold. Også forbundsregeringen særlige kommissær for antisemitisme, Felix Klein, har over for mediet BILD kritiseret tegningen i skarpe vendinger:

- Den vækker mindelser om nationalsocialistisk propaganda, siger Felix Klein.

- Selvom karikaturer skal ironisere og provokere, er der en klar linje, der er blevet overtrådt her, fortsætter Felix Klein.

Men tegneren Dieter Hanitzsch afviste, at der skulle være et antisemitisk budskab i tegningen. Han ønskede blot at påpege, at næste års Eurovision bliver afholdt i Jerusalem, og at han som tysker skulle have lov til at kritisere den israelske leder:

- Raketten med Davids-stjernen er et symbol på hans (Benjamin Netanyahu, red.) ikke særligt fredsfremmende politik, siger Dieter Hanitzsch til avisen Jüddische Allgemeine.

Og selvom chefredaktøren for Süddeutshce Zeittung, Wolfgang Krach, over for flere tyske medier har undskyldt, at man har bragt tegningen, nægter Dieter Hanitzsch at undskylde for tegningen:

- At de undskylder er deres redaktionelle beslutning. Jeg undskylder ikke, siger tegneren.

Derfor har Wolfgang Krach og Süddeutshce Zeittung valgt at opsige samarbejdet med tegneren. Men som Berlingske husker, at det ikke første gang, at Süddeutshce Zeittung er under anklage for antisemitisme: I 2013 måtte avisen undskylde, at en anmeldelse af en bog om Israel blev illustreret med en tegning af et monster.

Facebook
Twitter