Tysk chefanklager: Vi har et 'trecifret' antal beviser for krigsforbrydelser i Ukraine

Rusland beskyldes af flere lande for at have begået krigsforbrydelser, navnlig ved byen Butja.

En frivillig sætter et kors ved en af de mange grave, der indeholder ukrainske lig. Billeder af civile lig og massegrave gik verden rundt i april sidste år. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Da de russiske styrker trak sig ud af Kyiv-forstaden Butja i begyndelsen af april 2022, gik billederne fra den ødelagte by verden rundt.

For udover billeder af efterladt, ødelagt krigsmateriel, var der også billeder af civile lig i gaderne og massegrave uden for byen.

Det fik en række vestlige ledere, heriblandt EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, og FN-generalsekratær, António Guterres, til at fordømme drabene og erklære, at de mulige krigsforbrydelser skulle undersøges.

Peter Frank, der er chefanklager i Tyskland, er en af dem, der har været i gang med at undersøge det mulige omfang af krigsforbrydelser.

Han fortæller til den tyske avis Die Welts søndagsudgave 'Welt am Sonntag', at anklagerne for tiden er i gang med at undersøge massedrabene i Butja og angreb mod civile bygninger.

- Her har anklagerne fundet et trecifret antal beviser, fortæller han ifølge Reuters, uden at uddybe yderligere.

Gør klar til mulig retssag

Allerede i marts 2022 begyndte Tyskland at indsamle beviser, der ville kunne bruges i en eventuel retssag.

Det gjorde man blandt andet ved at interviewe ukrainske flygtninge og grundigt "evaluere den offentligt tilgængelige information", fortæller Peter Frank.

Dem, der i givet fald skulle retsforfølges, er de russiske statsledere og dem, der er ansvarlige for beslutningerne øverst i militæret, forklarer den tyske chefanklager.

- Vi gør os klar til en mulig retssag i fremtiden, uanset, om det kommer til at foregå i Tyskland, hos vores udenlandske samarbejdspartnere eller ved en international domstol, siger han.

  • Russiske kampvogne, efterladt af russiske styrker, fyldte flere steder vejene i Butja. (Foto: © Aris Messinis, Ritzau Scanpix)
  • Præsident Zelenskyj under sit første besøg i Butja, i begyndelsen af april. Her så han selv flere civile lig, der lå i gaderne. (Foto: © RONALDO SCHEMIDT, Ritzau Scanpix)
  • Også flere ukrainske soldater blev fundet. Her bliver en begravet af sine kammerater. (Foto: © FELIPE DANA, Associated Press)
1 / 3

Flere undersøgelser i gang

Den Internationale Straffedomstol i Haag er i gang med sin egen undersøgelse af mulige krigsforbrydelser og overtrædelse af menneskerettighederne i Ukraine.

Også Ukraines chefanklager er i gang med en større undersøgelse. Her lød det i august sidste år, at man er i gang med at undersøge omkring 26.000 mulige krigsforbrydelser.

I maj sidste år blev en russisk soldat idømt livstid for at have skudt og dræbt en civil ukrainer.

Rusland har flere gange afvist, at man har begået krigsforbrydelser. Omvendt har man tidligere anklaget ukrainske soldater for at begå krigsforbrydelser mod russiske krigsfanger.

I artiklen her, som DR skrev i april 2022, kan du læse om, hvordan den konkrete proces med indsamling af beviser til en retssag foregår.