Tysk corona-protest bliver stadigt voldsommere: 'Der er stor vrede og frustration'

Politiet brugte vandkanoner og peberspray mod demonstranter i Berlin.

Demonstranter blev overdænget med vand fra vandkanoner i Berlin i dag. I baggrunden ses Rigsdagsbygningen. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)

Ved 12-tiden onsdag besluttede politiet i Berlin at opløse en stor demonstration mod Tysklands corona-politik ved Brandenburger Tor.

På trods af gentagne opfordringer nægtede demonstranterne at flytte sig fra pladsen, hvor de havde forsamlet sig, selvom det var forbudt.

Politiets svar var at skabe et kunstigt skybrud over de fremmødte med vandkanoner. Herefter rykkede politifolkene frem mod den forreste kæde af demonstranter. Da de blev stående, kom det til sammenstød, hvor politiet brugte store mængder peberspray.

Se sammenstødet i videoen:

- Der er helt klart tale om en optrapning i forhold til tidligere demonstrationer, rettet mod den tyske regerings corona-politik. Der er en stor vrede og frustration blandt demonstranterne, som var væsentlig mere aggressive, end jeg tidligere har oplevet, fortæller DR Nyheders Tyskland-korrespondent, Michael Reiter, der var til stede under demonstrationen.

Ny epidemilov

Et stenkast fra Brandeburger Tor var de tyske politikere i gang med at vedtage en ændring af den tyske epidemilov.

Michael Reiter forklarer, at justeringen blandt andet handler om at gøre de corona-restiktioner, som regeringen allerede har indført i Tyskland, mere juridisk gangbare.

Restriktionerne har stadig opbakning af et flertal i befolkningen, men støtten smuldrer.

- Mange tyskere er i stigende grad fortvivlede og frustrerede over corona-restriktionerne. De føler, at de har svært ved at leve et almindeligt liv, fordi de bliver indskrænket i deres personlige frihed, siger Michael Reiter.

Flere demonstranter var forberedt på, at dagens demonstration ville blive fugtig. (Foto: FILIP SINGER © Scanpix)

Broget sammenrend

Dagens demonstration ved Brandenburger Tor tiltrak op til 10.000 mennesker, anslår politiet.

Som ved lignende begivenheder var der tale om en temmelig broget forsamling.

- Til det her sammenrend hører også nogle yderligtgående politiske grupperinger - især på den yderste tyske højrefløj. De forsøger at stille sig i front for den her bevægelse af utilfredse tysker og bruge det til deres eget politiske formål. Der er også en del konspirationsteoretikere med vilde ideer, forklarer Michael Reiter.

- Men det store flertal er almindelige tyskere, som i stigende grad er frustrerede over den krise, vi befinder os i.

Se nogle af budskaberne ved dagens demonstration:

  • En udklædt demonstrant med et skilt, der siger "karneval mod fascisme". (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  • Her bliver kansler Merkel sammenlignet med Darth Vader fra Star Wars. (Foto: ALEXANDER BECHER © Scanpix)
  • "Diktatur er godt", mener denne demonstrant, som formentlig er ironiker. (Foto: CHRISTIAN MANG © Scanpix)
  • Nogle kritikere sammenligner regeringens politik med den, Adolf Hitler førte i 1930'erne. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)
  • "Fingrene væk fra grundloven", står der på dette skilt. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  • Denne mand mener tilsyneladende, at grundloven allerede er død. (Foto: ODD Andersen © Scanpix)
1 / 6

Det tvivlsomme forbillede

Frustrationen skyldes ikke kun træthed over restriktionerne.

Tyskland bliver ofte fremhævet som et land, der har håndteret coronakrisen eksemplarisk. Det gjorde Den internationale valutafond IMF så sent som i dag.

Men rosen står ikke rigtigt mål med virkeligheden i Tyskland, mener Michael Reiter.

Som eksempel nævner han, at det er langt sværere at få en coronatest, end det er i Danmark. Svaret på testen må tyskerne også vente meget længere på end danskerne.

- Mange tyskere savner simpelthen en strategi og en plan fra regeringen – i stedet for, at man bare går fra nedlukning til nedlukning. De har svært ved at se en udvej af krise.

Mindelser om Hitler

Dertil kommer ubehagelige spørgsmål om, hvorvidt de tiltag, regeringen har indført, overhovedet har hjemmel i den tyske grundlov. Det samme gælder de beføjelser, som er med i justeringen af epidemiloven.

Og det er ikke kun demonstranter, som sætter spørgsmålstegn.

- Det er blevet kritiseret ret heftigt af politiske kommentatorer og en række fremtrædende tyske jurister. De mener, at regeringen får for vide beføjelser til at gribe ind i borgernes personlige frihed og rettigheder, fortæller Michael Reiter.

Angela Merkel med mundbind under dagens behandling i Forbundsdagen af Tysklands epidemilov. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Nogle af kritikerne trækker endda nazi-kortet.

- De ser historien gentage sig. De får mindelser om tiltag, som Adolf Hitler indførte i 1933. De lukkede ned for den tyske retsstat og banede vejen for diktaturet. Det, kan man mene, er langt ude, men der er også forfatningseksperter, som ser en mulig glidebane.

- Det er ikke sådan, at kansler Angela Merkel bliver anklaget for at ville indføre diktatur. Men det bliver lettere at gøre det med regeringens nye tiltag, lyder kritikken.

Facebook
Twitter