Tysk domstol afgør om højreekstremistisk parti skal forbydes

Tysk domstol kan forbyde højrepartiet NPD, som anklages for at være nynazistiske.

Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD, betragtes af politiske modstandere som nynazistiske, men partiet nægter selv at få det prædikat på sig.

Nu skal Tysklands forfatningsdomstol, Bundesrat, tage stilling til, om det højreradikale parti skal forbydes i forbundsrepublikken for at have forfatningsstridige holdninger.

De politiske kræfter, som vil have partiet fjernet fra offentlig politik, mener, at dets tilhængere prædiker racistiske og antisemitiske budskaber.

Partiet har ingen medlemmer nationalt set, men har politikeren Udo Voigt siddende i Europaparlamentet og NPD har sæder på lokalt plan i det tidligere Østtyskland.

Tysklands justitsminister, Heiko Maas, kalder sagen for 'banebrydende', men siger, at kampen mod højreekstreme kræfter langtfra er forbi.

- Racisme og ekstremisme skal stadig luges ud af folks hoveder, skriver han på det sociale medie Twitter.

NPD har ikke nogen særlig stor politisk opbakning fra almindelige tyskere og har nogle tusinde medlemmer. Størst tilslutning er de senere år set i tidligere DDR-områder som delstaterne Sachsen og Mecklenburg-Vorpommern.

Den daværende tyske kansler Gerhard Schröder forsøgte i 2003 at få partiet forbudt.

Men dengang kom det frem, at den tyske efterretningstjeneste havde givet penge under bordet til stikkere for at kunne skaffe beviser mod NPD, og sagen blev droppet.