Tysk domstol: Puigdemont kan udleveres til Spanien

Den tyske statanklager skal nu afgøre, om udleveringen til Spanien skal føres ud i livet.

Carles Puigdemont har været løsladt mod kaution, siden en tysk domstol i marts besluttede, at han ikke kan udleveres til Spanien under anklager om at opildne til oprør. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Den tidligere catalanske leder Carles Puigdemont kan nu udleveres til Spanien under anklager om misbrug af offentlige midler.

Det oplyser den tyske domstol i Slesvig-Holstein, som senest har behandlet Puigdemonts sag.

- Retten besluttede i morges, at en udlevering baseret på anklagerne om misbrug af offentlige midler er retmæssig, lød det fra en talsperson for domtstolen.

Statsanklageren skal nu beslutte om udleveringen skal føres ud i livet. Det skriver Reuters.

Afviste alvorligere anklager

Beslutningen kommer efter, at en tysk domstol tidligere på året afviste Spaniens krav om udlevering af den catalanske leder som følge af anklager om at have opildnet til oprør - den mest alvorlige anklage, der er blevet fremsat mod Carles Puigdemont.

Den tyske domstol afviste i sin tid at udlevere den catalanske leder på grund af, at den tilsvarende paragraf i den tyske lovgivning kræver, at der skal have været udøvet vold, hvis paragraffen skal kunne tages i brug.

Det er den noget mindre alvorlige anklage om misbrug af offentlige midler i forbindelse med den folkeafstemning om uafhængighed, der blev afholdt i Catalonien sidste efterår, som nu tages i brug.

Folkeafstemningen blev kort forinden erklæret som forfatningsstridig og dermed ulovlig af den spanske regering. Dermed havde daværende catalanske selvstyrregering, som Puigdemont var leder af, ikke bemyndigelse til at bruge offentlige midler til at afholde valget.

Kort efter valget forlod Puigdemont Spanien, hvorefter Spanien udsendte en europæisk arrestordre på ham. Han blev anholdt i Tyskland på vej til Belgien i marts, og har siden haft sin sag under behandling ved de tyske domstole.