Tysk domstol vil løslade Puigdemont

Catalanske Carles Puigdemont kan dog stadig blive udleveret for mistanke om misbrug af offentlige midler.

Den tidligere catalanske præsident, Carles Puigdemont, kan udleveres til hjemlandet Spanien. (Foto: © Salvatore Di Nolfi, Scanpix)

Den tidligere catalanske præsident, Carles Puigdemont, kan ikke udleveres til Spanien på baggrund af anklager om oprør og tilskyndelse til oprør.

Det meddeler højesteretten i den tyske delstat Slesvig-Holsten i dag.

Retten vil dog ikke afvise, at separatistlederen stadig kan udleveres på baggrund af anklagerne om misbrug af offentlige midler.

Samtidig tillader den tyske domstol, at Carles Puigdemont bliver løsladt mod en kaution på 75.000 euro, svarende til godt 562.000 kroner.

Kan ikke retsforfølges for andet

Beslutningen betyder ifølge en talsperson fra den tyske domstol, at Puigdemont, hvis han bliver udleveret på anklager om misbrug af offentlige midler, kun kan blive retsforfulgt for netop den anklage - og ikke for oprør og tilskyndelse til oprør, som ellers har været Spaniens målsætning.

Carles Puigdemont blev anholdt i Tyskland den 25. marts, da han var på vej fra Finland til Belgien, hvor han har levet i frivilligt eksil siden efteråret.

Få dage forinden havde en spansk dommer aktiveret den europæiske arrestordre, der blev udstedt i efteråret, og siden har den tyske domstol taget stilling til, hvorvidt den 55-årige Puigdemont kunne udleveres.

Mistænkt for misbrug af offentlige midler

I hjemlandet er han og en række andre ministre fra den tidligere catalanske regering tiltalt for oprør og tilskyndelse til oprør, men domstolen i Tyskland har fundet, at der i tysk lovgivning ikke er hjemmel for, at han kunne dømmes for noget helt tilsvarende i Tyskland.

Retten fandt, at hvis en eventuel tiltale for højforræderi skulle være gældende, skulle der have været et element af vold, men det har ikke været tilfældet.

Men han vil i stedet kunne udleveres på baggrund af mistanke om misbrug af offentlige midler.

Den spanske regering i Madrid siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at den respekterer den tyske domstols afgørelse.

Højesteretten i Slesvig-Holsten har også vurderet, at der ikke er noget, som tyder på, at han ved udlevering er i fare for politisk forfølgelse i hjemlandet.

Carles Puigdemont forlod Spanien i oktober, da den spanske regering opløste det catalanske selvstyre efter den forfatningsstridige uafhængighedsafstemning 1. oktober.