Tysk EU-toppolitiker: Macron opfører sig 'anti-tysk'

Kampen om EU's kommissionsformandspost har vakt vrede hos de tyske konservative.

Kampen om topposterne i EU fortsætter. Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den tyske kansler, Angela Merkel, er to af de afgørende stemmer i fordelingen af posterne. Og de er langt fra enige om processen. (Foto: POOL New © Scanpix)

Det er bestemt ikke faldet i god jord hos de tyske konservative i Europa-Parlamentet, at den franske præsident, Emmanuel Macron, blankt har afvist den tyske, konservative CSU-politiker Manfred Weber som ny formand for Europa-Kommissionen.

Ifølge europaparlamentariker Daniel Caspary, der er gruppeformand for CSU og søsterpartiet, CDU, i Europa-Parlamentet, har den franske præsident ligefrem valgt en ”anti-tysk tilgang” til fordelingen af EU’s topposter.

- Jeg ser ikke nogen tysk-fransk akse. Jeg ser i stedet en revisionistisk hr. Macron, som gør alt, hvad han kan for at ødelægge det europæiske demokrati, siger Daniel Caspary til det tyske magasin Spiegel.

Her kan du se, hvorfor formanden for Europa-Kommissionen er så vigtig en post.

Vasker tavlen ren

Manfred Weber er Europas kristenkonservative partifamilies spidskandidat til posten som ny kommissionsformand.

Han er en del af den såkaldte spitzenkandidat-proces, hvor en række af de europæiske partifamilier har valgt at stille med en spidskandidat til at overtage formandsposten, når den nuværende, Jean-Claude Juncker, træder tilbage senere på året.

Men den franske præsident er stærk modstander af processen. Og han mener samtidig ikke, at Manfred Weber, der er leder af den kristenkonservative EPP-gruppe i Europa-Parlamentet, har de rette kvalifikationer til at overtage en af EU’s mest magtfulde poster.

Han har derimod udtalt, at han vil støtte den tyske kansler, Angela Merkel, hvis hun vil være kommissionsformand.

Ved EU-topmødet i sidste uge var der hverken tilstrækkelig opbakning blandt de 28 stats- og regeringschefer til Manfred Weber eller hans to modstandere – den liberale Margrethe Vestager (R) og den hollandske socialdemokrat, Frans Timmermans.

Derfor har de nu valgt at vaske tavlen ren og lede efter nye kandidater. Men trods modstand fastholder Daniel Caspary, at spitzenkandidat-processen fortsat er i live.

- Vi kæmper for at fastholde spitzenkandidat-processen, og at Manfred Weber bliver formand for Europa-Kommissionen, siger han til Spiegel.

Annegret Kramp-Karrenbauer, der sidste år overtog formandsposten for CDU-partiet efter Angela Merkel, understreger ligeledes, at partiet fortsat bakker op om Manfred Webers kandidatur.

Planen er, at EU's stats- og regeringschefer skal fordele EU-topposterne, herunder posten som formand for Europa-Kommissionen, nu på søndag på et ekstraordinært topmøde i Bruxelles.

Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: Mads Rafte Hein)
Her er de fem EU-topposter, der skal genbesættes i år. (Foto: GRAFIK: Mads Rafte Hein)
FacebookTwitter