Tysk gigantbank i omfattende skandale

Den store tyske bank Deutsche Bank er anklaget for hvidvask af penge og momssnyd i milliardklassen. Topchefen er søgelyset.

Den store tyske bank Deutsche Bank er anklaget for hvidvask af penge og momssnyd i milliardklassen. Topchefen er søgelyset. (© Scanpix)

De tyske myndigheder gennemførte i går en omfattende razzia i en af verdens største banker, Deutsche Bank.

Banken er anklaget for hvidvask af penge og momssnyd i milliardklassen, og de to ledende medarbejdere, direktør Juergen Fitschen og finansdirektør Stefan Krause, er nu i søgelyset. Det skriver den tyske avis Süddeutsche Zeitung.

Onsdag ransagede 500 politibetjente Deutsche Banks kontorer og medarbejderes boliger i Frankfurt, Berlin og Düsseldorf.

CO2-kvoter i fokus

Den mest omfattende aktion blev søsat i Frankfurt, hvor bankens hovedkvarter ligger. Her blev der udstedt arrestordrer på fem bankansatte.

Ifølge anklagemyndigheden er 25 ansatte i Deutsche Bank mistænkt for alvorlig skattesvig og hvidvaskning af penge.

Ifølge de tyske myndigheder omhandler sagen profit ved handel med især CO2-kvoter igennem undgåelse af momsskat.

Deutsche Bank, der er eurozonens største bank målt på aktiver og har mere end 100.000 medarbejdere verden over, har accepteret en nedskrivning på 300 mio. euro i forbindelse med sagen.

I forvejen under mistanke

Bankens ledelse har meddelt, at dens moms-indberetninger er blevet korrigeret, og at banken vil samarbejde med myndighederne.

Deutsche Bank er udover moms-sagen også i søgelyset i sagen om manipulation af den britiske LIBOR-rente, samt en ny sag i USA, hvor det amerikanske børstilsyn efterforsker en whistleblower-anmeldelse om, at banken skulle have bevidst skjult et underskud fra myndighederne under finanskrisen.

Deutsche Bank vurderer, at sagsomkostningerne i værste fald kan ende med at koste banken op mod 2,5 mia. euro.