Tysk højrefløj angriber Merkel efter Køln-overgreb

Det er dog for tidligt at sige, om Køln-overgrebene nytårsnat har påvirket tyskernes forhold til landets flygtninge og migranter, vurderer DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.

Tyske myndigheder har ikke konkluderet, at overgrebsmændene i Køln er flygtninge eller migranter. (Foto: Maja Hitij © Scanpix)

Overfaldene i Køln nytårsnat, hvor mindst 90 kvinder blev overfaldet og berøvet, har skabt stor debat i Tyskland.

Ifølge politiet var omkring 1000 mænd af 'arabisk og/eller nordafrikansk oprindelse' samlet foran banegården i Køln nytårsaften og -nat, hvor de i mindre grupper befamlede og berøvede en lang række kvinder.

Ifølge DR’s korrespondent i Tyskland, Michael Reiter, prøver den yderste politiske højrefløj at påvirke tyskernes forhold til flygtninge og migranter efter overgrebene i Køln.

- Det er for tidligt at sige, om Køln-overgrebene har ændret asyldebatten overordnet i Tyskland, men det er klart, at der er nogen på den politiske højrefløj, som prøver at bruge Køln-overgrebene til at ændre tyskernes forhold til flygtninge og migranter, siger han.

Det er især det tyske højrefløjsparti 'Alternative für Deutschland' der har skærpet retorikken mod landets flygtninge og migranter.

-Partiet har meldt klart ud, at Angela Merkel selv er skyld i, at sådanne episoder nu sker, da hun i den grad har åbnet grænserne for alle mulige folk, som ikke forstår tyskernes kultur og er fuldblodskriminelle. Sådan lyder retorikken fra dem, siger Michael Reiter.

'Alternative für Deutschland' har i meningsmålinger ca. 10 procent af vælgertilslutningen, og partiet ser i vid udstrækning de mange flygtninge og migranter som en trussel mod Tyskland og tyskere.

Tyske myndigheder har ikke konkluderet, at overgrebsmændene er flygtninge eller migranter.

Men på den selv samme plads foran hovedbanegården i Køln, hvor de mange sexkrænkelser fandt sted nytårsaften, var der idag flere, der havde valgt at demonstrere for skille debatten om krænkelserne fra den om flygtninge.

- Det her må ikke blive udnyttet til racistiske udmeldinger, eller som angreb på retten til asyl, siger den 26-årige student Antonia Rabente, der var mødt op til demonstrationen.

Se demonstrationen og hør Antonia Rabentes kommentar til, hvorfor hun valgte at demonstrere i dag i videoen her: