Tysk justitsminister om Özils farvel til landsholdet: Det er et advarselssignal

Det er et problem, når en så stor fodboldspiller føler sig udsat for racisme, skriver SPD-politikeren.

Den 29-årige Arsenal-spiller, Mesut Özil, har sagt nej tak til den tyske landsholdstrøje. (Foto: MICHAEL DALDER © Scanpix)

Det er en alvorlig situation, når en mand som den tyske fodboldspiller Mesut Özil ikke føler sig integreret i Tyskland.

Sådan skriver den tyske justitsminister, Katarina Barley, fra det socialdemokratiske parti, SPD, på Twitter. Reaktionen kommer, efter at landsholdsspilleren har meddelt, at han ikke længere ønsker at spille på det tyske landshold.

- Det er et advarselssignal, når en så stor fodboldspiller som Mesut Özil føler sig udsat for racisme i sit eget land og ikke føler sig repræsenteret af det tyske fodboldforbund, skriver hun.

I en række tweets har fodboldspilleren, der er født i Tyskland og hvis bedsteforældre kom fra Tyrkiet, meddelt, hvordan han føler sig dårligt behandlet af formanden for det tyske fodboldforbund, Reinhard Grindel.

Han mener blandt andet, at Grindel har pålagt ham ansvaret for Tysklands dårlige resultat ved VM, og at han er blevet misbrugt i et politisk spil, ligesom han kritiserer flere politikere for at gøre det samme og langer også ud efter medierne.

Han udtrykker samtidig flere gange, hvordan han ikke føler sig som en del af det tyske samfund.

- Jeg er tysk, når vi vinder, men en indvandrer, når vi taber, skriver han blandt andet i sin udtalelse.

Brik i et politisk spil

Han anklager Reinhard Grindel for at have optrådt patroniserende og ikke har villet lytte til Özils argumenter for stridens kerne:

At Özil sammen med to andre spillere i maj mødtes med Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i London, hvor han til daglig spiller i klubben Arsenal.

Mødet skete ifølge BBC i kølvandet på en event i en tyrkisk organisation, der hjælper tyrkiske studerende.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, mødtes med Arsenal-spilleren Mesut Özil i London i maj. (Foto: KAYHAN OZER © Scanpix)

Mødet blev kritiseret for at være propaganda for den tyrkiske præsident og anvendt til at føre en form for valgkamp i Tyskland før det tyrkiske præsidentvalg sidst i juni.

Men det giver Özil ikke meget for og kalder de tyske politikere, som han mener, har brugt ham til et politisk formål, for "respektløse".

- For Grindel og hans tilhængere bliver jeg anset for tysk, når vi vinder, men en indvandrer, når vi taber, skriver Özil blandt andet og slår fast, at hans tyske kammerater med polsk baggrund ikke bliver omtalt som tysk-polske.

- Så hvorfor er jeg tysk-tyrkisk? Er det fordi, det er Tyrkiet? Er det fordi, jeg er muslim? Jeg tror, der her er et væsentligt tema, skriver han og slutter hele sit indlæg af med:

- Racisme bør aldrig accepteres.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter