Tysk kanslerkandidat hypes på nettet som verdens frelser

Socialdemokraten Martin Schulz er frontfigur for internetfællesskab, der gør grin med Donald Trump.

Martin Schulz blev i sidste måned officielt udnævnt til formand for Tysklands socialdemokrater. Han er tidligere formand for Europaparlamentet. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Under slipset og bag brillerne er Martin Schulz Jesus. Han er Che Guevara og David Hasselhoff i Baywatch.

Han er et levende tog for fuld damp, som først stopper, når det har smadret murene til Angela Merkels hovedkvarter. Ud træder så "gudekansler" Schulz, hvis mission det er at gøre Europa stort igen: "Make Europe Great Again!" – MEGA!

https://twitter.com/Nenn_mich_Horst/status/808985974256631808

Syret fænomen

Det er et syret internetfænomen, der i de her dage spreder sig på de sociale medier i Tyskland. For Martin Schulz er i virkeligheden en tysk politiker. I søndags blev han udnævnt til kanslerkandidat for socialdemokraterne, SPD. Han er manden, der skal tage kampen op mod Angela Merkel, når tyskerne går til valg i september.

I SPD bliver Martin Schulz set som en frelser, der kan udfri partiet fra et årelangt regeringsfangenskab i skyggen af den engang så populære kansler. Mange tyskere vejrer også morgenluft, for Martin Schulz er alt det, Angela Merkel ikke er. Han er udfarende, hvor hun er tilbageholdende. Han er fyrig, hvor hun er kølig. Han er sjov, hvor hun er… nå, ja… lidt kedelig.

Og det synes at give pote i et land, hvor kansler Merkel har regeret i snart 12 år. På blot en uge er SPD halet kraftigt ind på Angela Merkels konservative CDU. Hvis tyskerne kunne stemme direkte på deres kansler, så ville Martin Schulz få lige så mange stemmer som Merkel. Det viser i hvert fald meningsmålingerne.

Et satireprogram på tv-stationen ZDF sammenligner her fremmødet ved præsidentindsættelser i USA med Martin Schulz, der - fiktivt naturligvis - går til bageren:

https://twitter.com/heuteshow/status/826769766786428928

Gør grin med Trump

Og lige pludselig vokser Martin Schulz-hypen også på nettet. Portalen Reddit flyder over med Martin Schulz-memes. Mange af dets billeder og slogans – MEGA! – tager tykt pis på den amerikanske valgkamp og ikke mindst Donald Trump.

På Twitter trender #SchulzFacts voldsomt. Hashtagget rummer et mærkværdigt miks af overdrevne løgnehistorier om Martin Schulz - "alternative fakta" - og genbrugte Chuck Norris vittigheder.

Denne bruger hævder, at Schulz er blandt de sikkert få mennesker i verden, der kan få en Big Mac hos Burger King:

https://twitter.com/JanzSkywalker/status/826756491201900544

Ifølge ungdomssitet Bento er fænomenet udsprunget af hjernerne på nogle unge fyre, der ville lave sjov med Donald Trump, og som syntes, at Martin Schulz var en fin figur at bruge. De hævder, at de ikke alle er SPD-vælgere, men at de bare godt kan lide Schulz. Nogle af bagmændene vil dog gerne have, at Reddit-siden bliver en rigtig græsrodsplatform i Martin Schulz’ valgkamp.

Kritiske stemmer hævder, at fænomenet er et snedigt valgkamp-stunt, styret af Martin Schulz’ spindoktorer. Hvis det er tilfældet, er det fantastisk godt lavet, lyder kommentarerne fra tyske eksperter i sociale medier. Men indtil nu er ingen stået frem og har taget æren for Tysklands i øjeblikket største internethype.

Internetfænomenet har også fostret en sang om Schulz-toget. Hør den her: