Tysk medie: Tyrkiet sender syge og ufaglærte syrere til EU

Der er forskel på hvilke syriske migranter, Tyrkiet sender til EU. Læger og ingeniører får ikke lov at rejse.

Sådan så det ud, da Tyrkiet og EU holdt pressemøde i april. (Foto: © Ümit Bektas, Scanpix)

De tyrkiske myndigheder vil kun lade syrere, der ikke har nogen uddannelse, eller syrere, som er syge og skal bruge medicin og lægebehandling, komme til EU.

Det skriver det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel, der har oplysningerne fra interne EU-møder i Bruxelles.

Møderne har handlet om den aftale, som EU og Tyrkiet forhandlede på plads i marts, og som skal standse migrantstrømmen fra Tyrkiet til Grækenland.

Aftalen indebærer blandt andet, at migranter, der kommer til Grækenland, sendes tilbage til Tyrkiet. For hver syrer, der sendes tilbage, skal en anden syrer fra en flygtningelejr i Tyrkiet sendes til EU.

Det er her, at tyrkerne ifølge det tyske magasin udvælger syge og ufaglærte flygtninge. Akademikere som læger og ingeniører får ikke lov at rejse.

Ifølge enslydende oplysninger fra Tyskland, Holland og Luxembourg er flere udrejsetilladelser for nylig trukket tilbage af tyrkerne.

Det handlede om syriske flygtningefamilier, hvor faderen havde en højere uddannelse.

I aftalen mellem EU og Tyrkiet blev det noteret, at der skal tages hensyn til syriske flygtninge, som har særlige behov. Det betyder ifølge Der Spiegel syge og personer, der er traumatiseret, men der skal også tages hensyn til personer, der har familie i Europa.

/ritzau/