Tysk minister advarer om EU-kollaps ved britisk exit

Flere årtiers succes med tæt EU-samarbejde kan ende i opløsning, mener Tysklands udenrigsminister.

- Et exit ville ryste unionen, siger Steinmeier. (Foto: © Str, Scanpix)

Hvis de britiske vælgere på torsdag i næste uge vælger at stemme Storbritannien ud af EU, kan det være begyndelsen på opløsningen af EU. Det siger den tyske udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, onsdag.

- Det ville være et chok for EU, der vil kræve, at vi forsikrer hinanden om, at EU fortsat vil holde sammen, og at flere årtiers meget succesfuld proces med et tættere samarbejde ikke ender i opløsning, siger han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Den tyske udenrigsminister mødtes onsdag med sin franske kollega. De blev enige om, at begge håber på et britisk ja til fortsat medlemskab i EU.

- Et exit ville ryste unionen, siger Steinmeier.

- Vi tilhører begge dem, der siger, at vi ikke må falde tilbage til nationalisme, som spiller en europæisk stat ud imod en anden, siger han.

Tidligere på dagen gav den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, over det tyske medie Die Zeit udtryk for, at hun håber, at Storbritannien bliver i EU.

Ifølge hende skal briterne hjælpe med at holde den "overdrevne tyske EU-entusiasme", den "franske patos" og den "italienske improvisation" i skak.

- Hvis briterne forlader EU, vil den her hovedet-i-skyerne-mentalitet dominere EU, siger Ursula von der Leyen til det tyske medie.

EU-baggrund og Brexit

  • Frankrig, Italien og det daværende Vesttyskland var blandt de seks nationer, der i 1951 dannede den kul- og stålunion, der senere blev til EU. Storbritannien sluttede sig til samarbejdet sammen med Danmark i 1973.

  • Siden fredag har seks ud af otte meningsmålinger ifølge avisen Financial Times vist, at et flertal af de britiske vælgere har tænkt sig at stemme for at forlade EU.

  • Bookmakerne tror dog stadig mest på, at briterne stemmer for at blive i EU.

/ritzau/