Tysk politi jagter højreekstreme seriemordere

Et højreekstremt netværk undersøges for politimord og en serie drab rettet mod indvandrere begået over hele Tyskland.

Politet leder stadig efter beviser, nøjagtigt en uge efter eksplosionen i en beboelsesejendom i Zwickau. Eksplosionen forbindes til en række forbrydelser, bland dem mordet på en politibetjent og mordene på ni indvandrere. (© Scanpix)

Tyskland er i chok. Et højreekstremistisk netværk skal angiveligt stå bag systematiske drab på udlændinge, otte tyrkere og en græker, samt mordet på en politibetjent. Det oplyser det tyske nyhedsbureau DPA.

En campingvogn stikkes i brand, et hus brænder ned, banker overfaldes, grillbarejere dræbes - en serie spektakulære voldsforbrydelser forbindes nu af det tyske politi til et hidtil ukendt kriminelt netværk.

Tyske medier har døbt gruppen: Braune Armee Fraktion.

Politi- og grillbarmord

Mordet på den 22-årige politibetjent Michele K. i 2007 og mordene på otte tyrkiske og en enkelt græsk grillbarejer blev udført efter samme opskrift. Morderne ankom ved højlys dag, skød ofrene i hovedet og forsvandt uden at efterlade synlige spor.

Den myrdede betjents tjenestevåben har politiet nu fundet i en campingvogn i delstaten Thüringen.

To mænd, som politiet mener, står bag diverse bankrøverier, begår ifølge politiet selvmord i campingvognen. Denne omstændighed fører politiet på sporet af netværket.

Ifølge tyske medier, mener politiet, at en af bankrøverne skød den anden og dernæst sig selv for at undgå en anholdelse.

I de formodede gerningsmænds lejlighed finder politiet det håndvåben, der blev brugt til at dræbe grillbarejerne, samt beviser, der tyder på, at højreekstreme motiver ligger til grund for mordserien og gruppens berigelseskriminalitet.

Politiets efterforskning har indtil videre ført til anholdelsen af en 36-årig kvinde, der allerede i 1990'erne havde forbindelser til højreekstreme kredse.

Den tyske statsanklager formoder, at kvinden er medlem i en terroristisk forening. Hun anklages for mord og brandstiftelse.

Både hun og hendes to døde kumpaner havde forbindelser til Thüringer Heimatschutz, en nynazistisk forening.

Ekspert er overrasket

Den tyske politolog og ekspert i ekstremisme, Eckhard Jesse, siger til nyhedsbureauet AP, at sagen tyder på en ny udvikling. Han er overrasket over sagen, fordi voldelige højreekstremister plejer at chikanere, eller slå asylansøgere påvirket af alkohol.

- Dette er en absolut undtagelse, at en gruppe finder sammen og begår planlagte aktiviteter, siger Jesse og forsætter.

- Voldelig højreekstremisme er kendetegnet ved, at volden er af ekspressiv natur, højreekstremister afreagerer, mens ventreorienteret vold snarere er af instrumentel natur.

/dpa/ap/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk