Tysk politi optrevler højreekstrem gruppe

For første gang erkender Tysklands regering, at en terrorgruppe står bag en stribe mord på udlændinge.

Tysk politi er ved at optrevle en højreorienteret terrorgruppe, der står bag en stribe mord på udlændinge. (Foto: Bernd Weissbrod © Scanpix)

Tysk politi er ved at optrevle en højreorienteret terrorgruppe, der står bag en stribe mord på udlændinge og likvideringen af en kvindelig betjent.

Indenrigsminister Hans-Peter Friedrich siger søndag for første gang, at det drejer sig om højreterrorisme.

- Det ser ud til, at vi har at gøre med en ny form for højreekstremistisk terrorisme, forklarer han.

En fjerde mand netop anholdt

Afsløringen har alarmeret det tyrkiske samfund i Tyskland. Otte af de dræbte er tyrkere.

I første omgang er to mænd og en kvinde identificeret som medlemmer af terrorgruppen. De to mænd blev fundet for halvanden uge siden. De havde begået selvmord, mens kvinden er anholdt.

Yderligere en person er anholdt søndag. Det drejer sig om en 37-årig mand, og hans hjem nær Hannover er i løbet af dagen ransaget.

Myrdede udlændinge gennem seks år

Seks tyrkere, to tyrkiskfødte tyskere og en græker blev fra 2000 til 2006 alle dræbt i deres butikker, blandt andet en blomsterhandel og to döner-grillbarer i forskellige tyske byer.

Gerningsmændene er aldrig blevet fundet i denne såkaldte döner-mordserie til trods for, at 160 politifolk gennem årene har været sat på sagen.

Heller ikke likvideringen af en 22-årig kvindelig betjent i 2007 er det hidtil lykkedes politiet at opklare. En mandlig betjent blev ved den lejlighed hårdt såret.

Bankrøveri afslørede terrorgruppen

Men et bankrøveri i den østtyske by Eisenach har ført til det afgørende gennembrud.

De to formodede bankrøvere blev forrige fredag fundet døde i en autocamper nær Eisenach. De begik selvmord. I autocamperen fandt politiet blandt andet de to betjentes tjenestepistoler.

Siden viste det sig, at mændene i flere år boede sammen med en kvinde i Zwickau, 180 kilometer øst for Eisenach. I deres lejlighed i Zwickau, som sidste fredag udbrændte, fandt politiet drabsvåbnet fra samtlige döner-drab.

Ifølge rigsadvokaten har de døde mænd og den nu anholdte kvinde siden slutningen af 1990'erne haft deres gang i højreekstremistiske kredse.

/ritzau/dpa

Facebook
Twitter