Tysk popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

Coronaforskere inviterer 4.200 raske publikummer til koncert.

Det er sangeren Tim Bendzko (til venstre), der skal optræde til koncerten i Leipzig Arena den 22. august. Her ses han optræde sammen med Shaggy i Berlin i marts 2012. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

Store, svedige forsamlinger med flere tusind mennesker indendørs - sådan som pop- og rockkoncerter ofte er - er blevet forbudt under coronapandemien på grund af den store risiko for smittespredning.

Men nu vil et hold af forskere i Tyskland undersøge, hvordan smitten blandt publikummer til en stor popkoncert potentielt kan spredes - og hvordan det på sigt kan undgås.

Derfor er 4.200 raske mennesker mellem 18 og 50 år inviteret til at se singer-songwriteren Tim Bendzko optræde i Leipzig Arena den 22. august.

Indtil videre har knap 1.500 frivillige tilmeldt sig på forskningsprojektets hjemmeside.

'Lysende' håndsprit og 'tændstik'-trackere

Tilskuerne, der på forhånd skal testes negative for coronavirus, vil - ud over mundbind - blive udstyret med små apparater på størrelse med tændstikker, der kan spore deres bevægelser.

Det skal give forskere mulighed for at se, hvordan tilskuerne bevæger sig rundt mellem hinanden, og - allervigtigst - hvor tæt de er på hinanden.

På den baggrund håber forskerne på at skabe matematiske modeller, der kan udregne risikoen for smittespredning.

Derudover skal en håndsprit med flourescerende (lysende,red.) væske vise, hvilke overflader folk rører ved. Dette skal give en idé om, hvor virus potentielt kan sprede sig.

Alle deltagere skal coronatestes inden koncerten. (Foto: Ina Fassbender © Scanpix)

Deltagere skal gennem tre scenarier

Projektleder Stefan Moritz siger til det tyske nyhedsbureau dpa, at den største udfordring formentlig vil være den efterfølgende evaluering af data.

- Fordi vi bliver nødt til at måle kontakten mellem deltagerne inden for en radius af 30 meter hvert femte sekund gennem en hel dag, siger han ifølge Deutsche Welle.

Arrangørerne planlægger at køre publikum gennem tre mulige scenarier, hvor de begynder med et scenarie, hvor ingen holder særlig afstand til hinanden og slutter med et scenarie, hvor publikummer på tribunen sidder med 1,5 meters afstand til hinanden.

Det sidste scenarie kræver kun 2.000 frivillige på Leipzig Arena, der har en kapacitet på omkring 12.000.

Forskningsprojektet ved navn Restart-19 løber op i 990.000 euro, hvilket finansieres af delstaterne Sachsen og Sachsen-Anhalt.

Formålet er ifølge arrangørerne at ”identificere en ramme” for, hvordan større kulturelle arrangementer og sportsbegivenheder kan afholdes ”uden at udgøre en fare for befolkningen” efter den 30. september.

Koncerter med mere end tusind deltagere er forbudt over hele landet frem til slutningen af august.

Facebook
Twitter