Tysk regeringsparti tager hul på opgør med Merkels flygtningepolitik

Kansler Angela Merkel er ikke inviteret til debat om flygtninge.

Angela Merkel må se med fra sidelinien, når CDU taler om partiets udlændingepolitik. (Foto: HAYOUNG JEON © Scanpix)

Det er en ganske tynd line, den tyske CDU-formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, i øjeblikket danser på.

På den ene side skal hun lytte til kritikken af regeringens udskældte flygtningepolitik og den reelle bekymring om vælgerflugt, samtidig med at hun på den anden side skal undgå helt at vende ryggen til partiets tidligere leder: Angela Merkel.

Det er bare to måneder siden, Annegret Kramp-Karrenbauer - også kendt som AKK - vandt formandsposten for de tyske kristendemokrater. Som noget af det første annoncerede hun en workshop, hvor partiet skal debattere partiets helt store udfordring, udlændingepolitikken.

CDU's formand, Annegret Kramp-Karrenbauer, mødes igen i dag med partiet i Berlin for at diskutere partiets flygtningepolitik. (Foto: Adam Berry © Scanpix)

Derfor samledes partiet i går til en to dages konference i CDU's hovedkontor i Berlin, hvor de skal diskutere, hvordan man undgår en lignende situation som i efteråret 2015, hvor hundredetusinder af flygtninge og migranter strømmede ind over den tyske grænse.

- Der er nogle, som forventer, at det her bliver en slags domstol for dem, som bærer ansvaret for 2015. Der er andre, som mener, at sådan må det under ingen omstændigheder være, sagde Annegret Kramp-Karrenbauer i aftes til partimedlemmerne.

Risikerer at sætte Merkels arv over styr

Det er da også lidt af en opgave, der venter den forholdsvis nye formand, som under sin valgkamp i efteråret forsøgte at lægge afstand til Merkel, hvis udlændingepolitik i store dele af partiet ses om hovedårsag til, at CDU blev blevet straffet ved flere af tyske delstatsvalg.

De har blandt andet mistet mange vælgere til det indvandringskritiske parti, Alternative für Deutschland.

- CDU er blevet kritiseret for ikke at tage vælgernes bekymringer i flygtningekrisen alvorligt. En del af de vælgere er strømmet til AfD, og dem vil partiet gerne have tilbage, forklarer DR's Tysklandskorrespondent, Michael Reiter, der fortsætter:

- Men bevæger CDU sig længere mod højre, risikerer partiet at sætte det over styr, som Angela Merkel trods alt er lykkedes med: Hun har rykket kristendemokraterne mere mod midten af tysk politik og dermed gjort partiet attraktivt for en bredere gruppe vælgere. Det som også er blevet kaldt en slags socialdemokratisering af CDU, siger han.

- AKK må på den ene side ikke lægge sig for tæt op af Angela Merkel samtidig med, at hun ikke må blive for yderligtgående. Men partiet har signaleret, at det vil et opbrud, en genstart. Med til løsningen hører åbenbart at skubbe Merkel ud på et sidespor, og det kan måske fungere i forhold til nogle vælgergrupper, lyder det fra Michael Reiter.

Forsvarer sin grænsebeslutning

Den tyske kansler har forsvaret at lade hundredetusinder af asylansøgere, der kom fra andre EU-lande, krydse den østrigsk-tyske grænse i efteråret 2015 - og mere eller mindre sætte Dublin-forordningen ude af spil - med henvisning til, at der var tale om en nødsituation.

Angela Merkel afviste sidste år Horst Seehofer og CSU's udspil til en asylpakke, hvilket førte til en mindre krise i den tyske regering. (Foto: HANNIBAL HANSCHKE © Scanpix)

Men også hendes kamp med indenrigsminister Horst Seehofer om en øvre grænse for antallet af asylansøgere, og om hvorvidt man skal afvise asylansøgere fra et andet EU-land er blevet peget på som årsagen til et svækket CDU.

Kansleren er da heller ikke inviteret til workshoppen i Berlin.

- Merkel bliver i store dele af den tyske offentlighed fremstillet som hovedansvarlig for flygtningekrisen. Hun stilles til last, at hun tog beslutningen om at åbne Tysklands grænser henover hovederne på ministre, myndigheder og vælgere. Signalerne på CDU's workshop virker som et forsøg på at sige: Vi lægger Merkel bag os og tager det bedste med, hun har skabt, samtidig med, at vi erkender de fejltrin, der er begået, siger Michael Reiter.

Facebook
Twitter