Tysk snydeministers ny EU-job vækker harme

Tidligere tysk minister, der snød med sin doktorafhandling, skal rådgive EU-Kommissionen om internetfrihed.

Den tidligere tyske forsvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg får nu et EU-job, hvor han skal rådgive om det internet, han selv blev fældet af (Foto: Thierry Roge © Scanpix)

Højt at flyve, dybt at falde: Sådan fremstod Karl-Theodor zu Guttenberg, da han i marts trådte tilbage som Tysklands forsvarsminister.

Lysende stjerne

Manden, der på det tidspunkt var tysk politiks mest lysende stjerne, var blevet taget i at kopiere andre akademikeres oplysninger og bruge dem i sin doktorafhandling.

Ni måneder efter sin dramatiske retræte lægger den konservative stemmesluger fra sidste forbundsdagsvalg nu an til et comeback, som straks har vakt opsigt:

Karl-Theodor zu Guttenberg skal nemlig rådgive EU-Kommissionen om, hvordan man kan få skabt mere frihed på internettet i autoritære regimer.

Dr. Googleberg

Skæbnens ironi vil, at det netop var internet-aktivister, der kostede den 40-årige doktortitlen, da de afslørede hans fusk og indbragte ham øgenavnet "dr. Googleberg".

EU's kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, kan dog ikke se det mærkelige i, at det netop er en mand, der blev fældet af internettet, som nu skal rådgive kommissionen om frihed og menneskerettigheder på nettet.

- Jeg leder efter talent, ikke efter hellige, siger den hollandske kommissær ved mandagens præsentation i Bruxelles.

Copy-paste for alle

Efter eget udsagn tog hun allerede i sommer kontakt til den adelige sydtysker og tilbød ham det ulønnede job.

På den velbesøgte pressekonference bliver Guttenberg spurgt, om internetfrihed for ham betyder "copy-paste for alle". Et spørgsmål, hovedpersonen møder med et smil:

- Jeg er personligt blevet udsat for internettets magt. Og jeg anerkender og værdsætter dets evne til at drage dem til ansvar, som er ved magten.

De Grønne er rystede

Til det svarer den anonyme akademiker, hvis hjemmeside GuttenPlag-Wiki afslørede eksministerens plagiat, over for nyhedsbureauet dpa:

- Hvis jeg stiller mig midt på gaden og bliver kørt ned af en bil, så betyder det ikke, at jeg er bilmekaniker.

De Grønne i EU-Parlamentet vil nu bede Kommissionen forklare udnævnelsen, som vækker hovedrysten hos mange.

- Man må spørge sig selv, om fru Kroes har mistet forstanden, siger den socialdemokratiske tyske EU-parlamentariker Bernhard Rapkay til dpa og henviser til, at Guttenberg tidligere har talt for at spærre data på internettet.

Facebook
Twitter