Tysk spionchef advarer: Voldelige islamister ser hæren som en træningslejr

Mere end 20 tidligere soldater fra den tyske hær er rejst til Mellemøsten, siger spionchefen.

Anvendes den tyske hær som træningslejr for militante islamister? Det er en tysk spionchef bange for. (Foto: Fabrizio Bensch)

Chefen for MAD - der er den tyske pendant til Forsvarets Efterretningstjeneste herhjemme - advarer nu om, at den tyske hær uforvarende kan danne grobund for islamistiske krigere.

Frygten er, at hæren bliver brugt som en slags mellemstation, før de rejser til Mellemøsten for at slås for Islamisk Stat eller angriber et sted i Europa.

Det sker, efter at en soldat er blevet smidt ud af den tyske hær, da der blev fundet såkaldt jihadistisk materiale på hans computer.

- Vi ser en fare for, at militæret kan bruges som en træningslejr for voldelige islamister, siger chefen for Tysklands militære efterretningstjeneste, MAD, Christof Gramm, til avisen Die Welt.

400 under mistanke for ekstremisme

Mere end 20 tidligere soldater fra den tyske hær er rejst til Mellemøsten for at gribe til våben for Islamisk Stat og andre militante grupper ifølge Gramm.

Efterretningstjenesten havde holdt øje med soldaten i nogen tid, før den skred til handling og sendte ham hjem fra tjeneste.

- Hvert år behandler vi 400 mistanker om ekstremismer. Især islamister og den yderste højrefløj, forklarer spionchef Christof Gramm.

Spionchef: Hvad hvis jeg ikke opdager det?

De fleste mistanker drejer sig stadig om højreekstremisme.

Men det er angrebene mod det satiriske magasin Charlie Hebdo oget jødisk supermarked i den franske hovedstad, Paris, i begyndelsen januar, der har gjort den nye chef bekymret.

- Jeg havde siddet i stolen tre dage, da vi så angrebet i Paris. Attentatmændene havde nogle grundlæggende militære færdigheder, siger han.

- Og da er det at forsømme sit arbejde, hvis en chef for MAD ikke spørger sig selv: "Hvad hvis en islamist trænet af hæren gør noget, og vi ikke opdagede ham?".

De fleste sager er falsk alarm

I de fleste sager er der heldgivis tale om falsk alarm.

Dog mener Christof Gramm, at det trods alt drejer sig om et "toficret antal sager", hvor mistanken om ekstremistiske tendenser bekræftes.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk