Tysk storbank skrotter globale aktiviteter og fyrer tusindvis af ansatte

Deutsche Bank har været centrum for flere skandaler det seneste år.

Banken forventer et underskud i 2,8 milliarder euro i andet kvartal, svarende til 21 milliarder kroner, som følge af omlægningen. (Foto: Ralph Orlowski © Scanpix)

Der er rumlen i Deutsche Bank i dag.

Den tyske storbank har de senere år haft massive udfordringer med undersøgelser og dårlige resultater, og i dag meddeler koncernen, at aktiviteterne som global investeringsbank vil blive nedskaleret kraftigt.

Det sker som led i en større omstrukturering af banken på 7,4 milliarder euro (godt 55 milliarder kroner, red.).

Nedskaleringen vil ifølge banken betyde, at der fremover bliver plads til omkring 18.000 færre fuldtidsansatte. Det svarer til, at banken reducerer næsten en femtedel af sin samlede arbejdsstyrke.

Topchef varslede ændringer

Deutsche Bank fik ny topchef sidste år. Og efter at planerne om en fusionering med konkurrenten Commerzbank i år faldt til jorden, varslede topchefen Christian Sewing nedskæringer på bankens aktiviteter.

Håbet er, at dårlige resultater nu kan blive vendt til rentabilitet.

Da Christian Sewing blev ansat som administrerende direktør i storbanken var det i et forsøg på at ændre kursen med høje udgifter og lav indtjening. Det er dog aldrig rigtig lykkedes at få vendt flere års nedtur.

Hårdt år for Deutsche Bank

Så sent som i april måtte Deutsche Bank nedjustere sine forventninger til 2019. Regnskabet for de første tre måneder viste et resultat før skat, der var 32 procent lavere end første kvartal af 2018.

En del af forklaringen på den fortsatte økonomiske nedgang ligger i skandalesager, der har kostet banken dyrt.

Siden 2008 har banken ifølge en opgørelse fra Bloomberg News fået bøder eller indgået forlig for mere end 120 milliarder danske kroner, hvilket gør banken til en af de banker i verden, der har betalt mest i bøder og forlig de seneste ti år.

Bøde for hvidvask og manipulation

I 2017 accepterede Deutsche Bank at betale en bøde på tre milliarder kroner til de amerikanske finansmyndigheder, for ikke at have haft styr på og overholdt bankens hvidvaskningsregler.

Andre store skandalesager fra Deutsche Bank, offentligheden har været vidne til, tæller salg af pakker med dårlige boliglån i USA og manipulation af renter.

Den tyske stats finansielle vagthund, BaFin, besluttede i september, at der fremover skal være en ekstern medarbejder i banken, der kan holde øje med den interne kontrol med hvidvask. Foreløbigt skal den eksterne medarbejder vogte banken i 36 måneder.

Facebook
Twitter