Tysk tv-vært sender nettet på kogepunktet med krigserklæring mod racister

Flygtningedebatten i Tyskland er blusset op, efter at en tysk nyhedsvært har kritiseret tonen.

Se Anja Reschkes kommentar til den hårde tone i den tyske flygtningedebat. Klik på play.

Den tyske nyhedsoplæser Anja Reschke har udløst en gigantisk online-debat, efter hun i en kommentar i onsdagens Tagesschau, den tyske tv-kanal ARD's store nyhedsudsendelse, efterlyste, at den brede befolkning bliver bedre til at hænge racister ud på nettet.

Reschke brugte et indslag i nyhedsprogrammet til at skælde hadefulde kommentatorer ud. Hun mener, at det hårde sprog mod flygtninge opildner til brandstiftelse og angreb på flygtninge, som er steget voldsomt i Tyskland i 2015 med over 400 overgreb på flygtninge.

- Det er ikke kun ord. De eksisterer allerede - brandstiftelsesangreb på flygtningekrisecentre. Hadetiraderne på internettet har for længst udløst gruppedynamiske processer. Omfanget af højreekstremistisk vold er steget. Det kan ikke fortsætte på denne måde, siger hun.

Viral kommentar

Siden Tagesschau lagde indslaget på Facebook onsdag aften, er det blevet delt ikke færre end 166.840 gange, tusindvis har kommenteret opslaget og 146.000 personer "synes godt om" hendes kommentar.

https://www.facebook.com/tagesschau/videos/10153481224744407/

I den to minutter lange kommentar påstår Anja Reschke, at det er blevet socialt acceptabelt at offentliggøre racistiske kommentarer.

- Indtil for nylig var sådanne kommentatorer skjult bag pseudonymer, men nu bliver disse kommentarer luftet under rigtige navne. Tilsyneladende er det ikke længere pinligt. Tværtimod: I sætninger som 'Beskidte skadedyr skal drukne i havet' får alt for entusiastisk opbakning og en masse Likes, siger Anja Reschke, som er chef for ARD-programmet Panorama.

"Massen stadig på den rigtige side"

Hovedpointen i kommentaren er, at den tyske befolkning er nødt til at svare igen på det, Anja Reschke kalder had-tirader mod migranter.

Hun opfordrer de "anstændige" tyskere til at handle:

- Hvis du ikke er af den opfattelse, at alle flygtninge er snyltere, der skal jages, brændes eller gasses, så skal du gå det imod, stå fast, åbn munden og spid folk i offentligheden, siger Anja Reschke.

https://www.facebook.com/tagesschau/videos/10153483227274407/

Torsdag viste Tagesschau nok et indslag, hvor Anja Reschke var i studiet for at fortælle om det enorme "ekko" af kommentarer, der har været efter hendes kommentar om den offentlige tone.

- Ja, jeg er overrasket. Der var selvfølgelig de negative kommentarer, som man kunne have forventet. Men at så mange har givet positive tilbagemeldinger har glædet mig; det var jo også hele formålet med min kommentar. Man læser altid de negative kommentarer og tænker ”Min gud, hvad er der galt i det her land,” og pludselig siger en masse mennesker ”nej, nej, nej,” sådan er det ikke og viser, at massen stadig står på den rigtige side, sagde hun, da hun blev interviewet på Tagesschau torsdag.

Se Anja Reschke kommentar til den hårde tone i den tyske flygtningedebat. Klik på play i videoen over artiklen.

FacebookTwitter