Tysk udenrigsminister advarer: Daglige angreb på jøder

Kampen mod antisemitisme er en prioritet, når Tyskland overtager det roterende EU-formandskab i juli, fastslår Heiko Maas.

Den tyske udenrigsminister Heiko Maas frygter en masseudvandring, hvis jødehadet ikke bliver stoppet i Tyskland. Det skriver han i et indlæg i Der Spiegel. (Foto: ANNEGRET HILSE © Scanpix)

Tysklands regering advarer om "masseudvandring" fra landet, hvis had mod jøder varer ved.

I et indlæg i nyhedsmagasiner Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, om, at det er nødvendigt med hurtig handling for at imødegå antisemitisme.

- Fornærmelser af jøder og angreb på jøder er blevet "dagligdags forekommende", skriver Maas og tilføjer:

- Næsten en ud af to jøder i Tyskland har overvejet at forlade landet.

En prioritet under det tyske EU-formandskab

Opgør med antisemitisme og Holocaust har præget Tyskland i hele efterkrigstiden. Men i forbindelse med 75-årsdagen for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz i det tyskbesatte Polen advarer Maas om, at jøderne kan forlade Tyskland "i et stort omfang", hvis der ikke slås ned på tiltagende antisemitisme.

- Kampen mod antisemitisme vil være en prioritet, når Tyskland overtager det roterende EU-formandskab i juli og formandskabet for Europarådet i november, fastslår han.

Udenrigsministeren bebuder at give et beløb på 500.000 euro til Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). Pengene skal gå til uddannelse og oplysning af unge - blandt andet skolerejser.

Den tyske præsident Frank-Walter Steinmeier deltog torsdag ved mindehøjtideligheden for 75-årsdagen for befrielsen af Auschwitz sammen med en række andre statledere i Jerusalem. (Foto: Abir sultan © Scanpix)

Steinmeier: Ville ønske vi havde lært af historien

Samtidig vil Tyskland arbejde for lovstramninger, så der kommer hårdere straffe for at benægte Holocaust, hvilket i dag er ulovligt i Tyskland og over en halv snes andre lande i EU.

Tysklands præsident advarede også om antisemitismen i Europa og hans eget land, da han var i Jerusalem torsdag sammen med en række stats- og regeringschefer for at markere årsdagen for befrielsen af Auschwitz.

- Jeg ville ønske, at jeg kunne sige, at vi tyskere har lært af historien en gang for alle. Men det er jeg ikke i stand til at sige, lyder det fra Frank-Walter Steinmeier.

Han henviste til, hvordan en højreorienteret terrorist i efteråret dræbte to personer og kun blev hindret i at begå en massakre i en synagoge i byen Halle, fordi en tyk og låst trædør holdt ham ude.

/ritzau/AFP